Telefonon szavaztak Hunvald mandátumának sorsáról

2009.04.25. 12:42 Módosítva: 2009.04.25. 12:59
Budapest költségvetésének elfogadása miatt kellett gyors döntést hozni.

Kivágó Iván Györgyné veszi át a mandátumáról lemondott Hunvald György helyét a Fővárosi Közgyűlésben - nyilatkozta Molnár Zsolt, az MSZP ügyvezető budapesti alelnöke szombaton.

A politikus elmondta, hogy a párt budapesti elnöksége egyhangúan a XXIII. kerületi alpolgármestert javasolta a döntésre jogosult budapesti párttanácsnak. A testület ülését hétfőre hívták össze, ahol titkos szavazással hozzák meg a formális döntést. A párttanács, az elnökség és a kerületi vezetőkkel való pénteki, szombati telefonos egyeztetés, kvázi döntés alapján azonban már szombaton eljuttatják a Fővárosi Választási Bizottsághoz a döntésüket. Erre a rendkívül szoros határidők miatt van szükség, mivel csak így érhető el, hogy már a jövő héten csütörtökön elfogadják Budapest költségvetését. A főváros zavartalan működése érdekében ugyanis mielőbb költségvetésre van szükség a jelenlegi átmeneti finanszírozás helyett - jegyezte meg.

Telefonos szavazás

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a főváros költségvetése és működőképessége iránti felelősségérzetük lényegesen nagyobb szempont, mint a formális probléma. A telefonos véleménynyilvánításról, annak utólagos formális titkos szavazási megerősítéséről egyeztettek Bárándy Gergellyel, a párt országos elnökségének jogász tagjával és Csaplárosné Katkó Évával, a budapesti etikai-egyeztető bizottság jogászelnökével. Ez alapján döntöttek arról, hogy a budapesti MSZP hétvégén benyújtja a Kivágó Iván Györgynéről szóló döntését a választási bizottsághoz.

Az MSZP budapesti elnöksége magára vállalja a politikai felelősséget ezért a döntésért, azért, hogy telefonon történő szavazás alapján, amit hétfőn formális párttanács ülésen erősítenek meg, fordulnak a választási bizottsághoz - szögezte le az alelnök.

Hozzátette, ha netán a hétfői titkos szavazás eredménye más lenne, akkor új jelölés és szavazás lesz. Ennek ismeretében vállalta a képviselőséget, a választási bizottsághoz fordulást Kivágó Iván Györgyné.

Ez azonban csak egy lehetőség, és kétségtelen, hogy lehet más eredménye is a hétfői szavazásnak - jegyezte meg.

Tiba Zsolt fővárosi főjegyző pénteken azt nyilatkozta, abban az esetben, ha a szocialisták még szombaton döntenek az új fővárosi képviselő személyéről, akkor vasárnapra kezdeményezni lehetne a Fővárosi Választási Bizottság összehívását. A bizottság mandátumkiadásról szóló döntése elleni háromnapos jogorvoslati határidő így szerdán délután 4 órakor járna le. Ha nem lesz fellebbezés, akkor a mandátumot még szerdán délután kiadhatnák, csütörtökön pedig letehetné esküjét az új képviselő - jegyezte meg.