Májustól nagyobb receptet ad az orvos

2009.04.26. 09:55 Módosítva: 2009.04.26. 10:07
Egyebek mellett extra vonalkódot is nyomtatnak majd a receptekre, amelyek formájukban is átalakulnak, nagyobbak lesznek május 1-jétől.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapja szerint a változtatásokra praktikus okok miatt is szükség volt: a nagyobb vények nyomtatása gazdaságosabb, de főleg amiatt volt szükséges, mert a recepten szereplő plusz információk javítják a gyógyszerellátás biztonságát, és csökkentik a betegek várakozási idejét a patikákban.

A pénztár információi szerint a lézernyomtatókba könnyebb lesz betenni a 12,2 x 21 centiméteres receptet. Az új nyomtatók beszerzéséhez az OEP egyszeri 10 ezer forintos támogatást nyújt a háziorvosoknak.

Az új vényeken egyes rovatok máshova kerülnek és újak is lesznek rajtuk. Például kijelölik az orvos naplószámának, pecsétszámának a helyét. A receptek hátoldalán a betegek számára hasznos információk lesznek. A vény funkciójáról, a felhasználhatóságának szabályairól, illetve a gyógyszerrendelés esetén fontos speciális tudnivalókról lehet többet megtudni.