Magyarország vadvírust kért az USA-tól

2009.04.27. 17:22
A kormány rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Magyarországon eddig hat gyanús eset volt, de egyik sem bizonyult influenzának. Ferihegyen már figyelmeztető tábla várja a beutazókat. Képesek vagyunk vadvírusból oltóanyagot előállítani, de ehhez meg kellene kapnunk a kórokozót. Magyarországon egyelőre mindenki élje az életét.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak az Egészségügyi Minisztériumban, melyen Székely Tamás miniszter mellett Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tisztifőorvosa, Bujdosó László a Pandémiás Bizottság elnöke és Szelestey Lajos külügyi szóvivő vett részt.

Magasabb riasztási szintek

4-es fázis: A vírus emberről emberre terjed, de csak korlátozott, kis gócokban fordul elő.

5-ös fázis: A járvány nagyobb gócokban is előfordul, de a vírus fertőzőképessége viszonylag alacsony.

6-os fokozat: Az új vírus folyamatosan terjed. A hazai elterjedtség fokának megfelelően ezen belül további, A-tól H-ig terjedő szinteket különítettek el.

A miniszter elmondta, hogy egyelőre a hatfokú skálán a hármas riasztási fokozat marad érvényben, bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai ülése nyomán ez a helyzet változhat. Székely szerint eddig hat (öt Mexikóból, egy Új Zélandról) hazaérkező turista jelentkezett gyanús tünetekkel, de a vizsgálatok egyiküknél sem mutattak ki influenzát.

A külügyminisztérium tudomása szerint jelenleg 11 szervezetten kiutaztatott magyar turista tartózkodik Mexikóban, és egyelőre nem indul újabb csoport az országba, így a kórokozó közvetlen behurcolásának nem nagy a veszélye.

A hatóságok friss intézkedésként a ferhegyi repülőtér érkezési folyosólyán nemrég plakátokat helyeztek ki, melyeken ismertetik a betegség tüneteit, és arra kérik a beutazókat, hogy gyanú esetén forduljanak a reptér orvosához. A hatóságok határozatlan ideig meghosszabbították az influenza-járvány bejelentési rendszerét.

Az egészségügyi miniszter azt is bejelentette, hogy mivel Magyarország a Európában egyedülálló módon rendelkezik kellő biztonsági felszereltségű laboratóriummal, 8-12 hét alatt képes a nem legyengített, "vadvírusnak" nevezett fertőzőképes kórokozóból oltáshoz szükséges ellenanyagot gyártani. Az egészségügyi hatóságok már kértek vadvírus-mintát, és pár napon belül eldőlhet, hogy kapunk-e. Ellenkező esetben a genetikailag legyengített (reverz-genetikai) verzióból kell majd ellenanyagot gyártani, ami hosszabb időt vehet igénybe. Elhangzott, hogy a kormány komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesz a vadvírus-minta megszerzése érdekében.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az eddig világszerte ismertté vált mintegy 1300 esetből 22 végződött halállal. Mivel egyéb fontos adatokat nem tudni, a számból lehetetlen következtetni az egészségügyi kockázat nagyságára, a vírus veszélyességére.

Magyarország az uniós országokkal együtt egyelőre nem vezet be utazási korlátozásokat, és arra sincs szükség, hogy az állampolgárok változtassanak az életvitelükön. "Mindenki élje az életét, de figyeljék a híreket" – hangzott el a sajtótájékoztatón. Magyarországnak szerencséje van, hogy a járvány tavasszal jelentkezett, mert így őszig, amikor nagyobb kockázatot jelenthet, van idő a felkészülésre. Azért is kedvezőnek mondható a helyzetünk, mert nem importálunk sertéshús-készítményeket az USA-ból és Mexikóból.

A jelenleg érvényes riasztási szint még azt tükrözi, hogy a vírus nem terjed emberről emberre. Ez a WHO jelzése nyomán bármikor megváltozhat, hiszen már ismertté vált olyan eset, amikor a beteg bizonyosan nem érintkezett sertéssel. A 4-es szint bevezetése esetén (ilyenkor kis gócokban, emberről emberre terjed vírus) a pandémikus bizottság ismét áttekinti a teendőket.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy az egészségügyi kormányzat egyelőre nem tervezi nagyobb mennyiségű gyógyszer beszerzését, mert amíg nem tudható, hogy a sertésinfluenza-vírus melyik fajtára rezisztens, ez pénzkidobás lehet. Egyelőre az sem ismert, hogy az eddigi magyarországi influenza-védőoltások jelentenek-e védettséget. Ha sikerül új oltóanyagot előállítani, az természetesen ingyenes lesz, ám azt nem lehet kötelezővé tenni.