Száz rendőr keresi a romák gyilkosait

2009.04.27. 21:35 Módosítva: 2009.04.28. 00:22
Tavaly november óta 44 bejelentést kaptak a rendőrök, de ezek az információk nem vitték előrébb a nyomozást. Az ORFK bűnügyi igazgatója szerint skizofrén lehet az elkövető. A Teve utcai székház előtt körülbelül háromszázan követeltek eredményeket a rendőrségtől.

Harminc fővel megemelte a romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat vizsgáló nyomozócsoport létszámát, így már száz szakember próbálja felderíteni az öt ember életét követelő gyilkosságok elkövetőit - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója.

Házi István vezérőrnagy vette át a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány által szervezett gyertyás megemlékezéssel egybekötött demonstráción megfogalmazott petíciót.

Minden héten tájékoztatnak

Elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányság a nyomozásokról minden héten sajtótájékoztatót tart, hogy tájékoztassa a közvéleményt. Emlékeztetett: 50 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

A demonstráción megfogalmazott követelésekkel kapcsolatban, hogy a rendőrség garantálja a romák védelmét és védje meg a cigánytelepeken élőket, Házi István azt mondta, "a rendőrség és a demonstráció célja ugyanaz".

A bűnügyi főigazgató közölte: úgy tudják a támadókat elfogni, ha a társadalom tagjai együttműködnek a rendőrséggel. Elmondta azt is, a tavaly novemberi gyilkosságok óta eddig 44 bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyből mindössze 12 ember vállalta nevével, hogy információt tud a gyilkosságról, de ezek az ellenőrzések után nem vezettek sikerre.

Skizofrén lehet az elkövető

Házi István arra kérte az állampolgárokat, hogy bárki, aki információval rendelkezik, tegyen bejelentést a segélykérő számokon vagy bármely rendőri szervnél. Véleménye szerint az elkövető skizofrén, kettős személyiséggel élő férfi lehet, aki a hétköznapi életben békés, jóravaló embernek tűnhet, miközben elköveti ezeket a gyalázatos bűncselekményeket. Így egy apró észrevétel is nyomra vezethet.

A bűnügyi főigazgató közölte, hogy a 30 fővel kibővített csoport az eddigi nyomozati adatokat újra elemzi, és újból megvizsgál minden egyes korábban felmerült szálat.

A gyertyás megemlékezéssel egybekötött megmozduláson mintegy 300 ember vett részt a rendőrség Teve utcai épülete előtt, köztük a múlt szerdai tiszalöki gyilkosságban áldozatul esett 54 éves férfi családja.

Állandó szolgálatot követelnek

A rendőrség legfelsőbb vezetésének átadott petícióban a civil szervezetek azt követelték, hogy 24 órás, állandó szolgálatot állítsanak a roma telepek szélére, illetve tudatosítsák, hogy a romák elleni támadás felderítése az egész társadalom ügye.

Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója úgy fogalmazott: a rendőrség eredménytelensége emberi életekbe kerül, lassan elveszítik a romák a hitüket az állami intézményekben. Ezért "nem emelni kell a rendőrségnek a tétet", hanem megakadályozni a roma közösségek elleni támadást.

A civil szervezetek által szervezett demonstráción értelmiségiek, roma és nem roma közéleti személyiségek, valamint Gusztos Péter és Léderer András, az SZDSZ ügyvivői is részt vettek, majd gyertyát gyújtottak a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki áldozatok emlékére.

A múlt szerdán agyonlőtt 54 éves, Kóka Jenő temetése szerdán délután lesz a tiszalöki temetőben.