Nem terjed gyorsan a sertésinfluenza

2009.04.28. 16:20 Módosítva: 2009.04.28. 16:57
A sertésinfluenza terjedése egyelőre nem látszik olyan gyorsnak, ami utazási korlátozások vagy karantén bevezetését tenné szükségessé Magyarországon, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. Eddig világszerte összesen 1757 gyanús esetet regsiztráltak, ezek közül csak 86-nál igazolták a vírus jelenlétét. Európában eddig három bizonyított eset volt.

Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján egyelőre főként a tengerentúlon terjed az A/H1N1 nevű vírus.

Mexikóban 33, az Egyesült Államokban 40, Kanadában 6, Új Zélandon 3, Izraelben 1 igazolt sertésinfluenza-fertőzést jelentettek. Európában összesen 3 bizonyított esetről beszélhetünk: Spanyolországban egyről, az Egyesült Királyságban két esetről.

Nincs magyar beteg

Jó hír, hogy az igazolt esetek számával arányosan a halálesetek száma nem növekedett. Sem az Egyesült Államokban, sem Kanadában nem halt meg eddig senki. A korábbi hírek szerint Mexikóban 152-en haltak meg, de a szakemberek szerint ezeknek a haláleseteknek a nagy részét nem a sertésinfluenza, hanem egy másik humán influenzavírus okozhatta.

Magyarországon hat gyanús esetet regisztráltak, de mindegyikről bebizonyosodott, hogy nem sertésinfluenzáról van szó. Öt ember Mexikóból, egy pedig Új-Zélandról érkezett Magyarországra. Közülük egy veszprémi férfi egyelőre kórházban marad megfigyelésre.

Bár a WHO hétfőn négyes fokozatúra emelte a riasztási szintet, ez egyelőre csak azt jelenti, hogy a vírus emberről emberre képes terjedni, de a megbetegedések még csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés szűk területekre korlátozódik.

Vizsgálatok Ferihegyen

Falus Ferenc országos tisztifőorvos azt hangsúlyozta, hogy Európában eddig nem volt olyan eset, hogy valaki egy behurcolt vírus következtében fertőződött volna meg. A fertőzést sertéshús fogyasztásával nem lehet elkapni. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nincs olyan gyógyszer vagy oltás, amivel a fertőzést meg lehet előzni.

A fentiek miatt az egészségügyi kormányzat nem értékeli olyan súlyosnak a helyzetet, amely szigorú utazási korlátozások vagy karantén elrendelését tenné szükségessé. A ferihegyi repülőtéren plakátokon hívják fel a Mexikóból vagy az Egyesült Államok déli részéről érkező utasok figyelmét arra, hogy az útlevélvizsgálat vagy a csomagfelvétel előtt vegyenek részt az egészségügyi kontrollon. Az utasok kérdőívet is kapnak, amelyen egészségi állapotukról és a kiinduló állomásról kell megadniuk információkat.

Aki tíz napnál régebben járt Mexikóban és most jelentkeznek nála a tünetek, az biztos, hogy nem sertésinfluenzától fertőződött meg, a WHO tájékoztatása szerint ugyanis a betegség lappangási ideje 4-8 nap, mondta Székely Tamás. Felmerült, hogy az utasok szűrésére hőkamerát szerelnek fel Ferihegyen. Jelenleg keresik a berendezésnek a legmegfelelőbb helyet, a hőkamera ugyanis minden olyan utast jelez, akinek a testhőmérséklete valamilyen oknál fogva magasabb az átlagosnál, így nagy számban adhat vakriasztást, mondta a miniszter.

Készülnek az ötös fokozatra

A repülőtéren 25 embert szeretnének munkába állítani, akik a szükséges egészségügyi ellenőrzéseket elvégzik. Az ő felvételük és beléptetésük engedélyezése folyamatban van, mondta Székely Tamás.

Az országos tiszti főorvos emellett kezdeményezte az egészségügyi miniszternél a Pandémiás Tervben megfogalmazott költségvetési források biztosítását a többletintézkedések miatt. Ez azért szükséges, hogy a hatóság felkészülhessen arra, ha esetleg a jelenlegi négyes szintről ötös fokozatúra emelnék a készültséget. Az ötös fokozatban szükség van a mintavételek számának 50 százalékos növelésére és a kijelölt határátkelőhelyeken érkező utasok szűrésére.

Ezen kívül megkezdődött az egészségügyi intézmények Pandémiás Tervének aktualizálása is. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet áttekinti, melyek azok a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, amiket a kórházaknak térítésmentesen ki lehet osztani, ha járvány van. Összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet, amely előreláthatólag csütörtökön fog ülést tartani, és össze fogják hívni a katasztrófakoordinációs bizottságot is, hiszen a járvány több tárca együttműködését igényel - mondta a miniszter.

Vakcina 8-12 hét alatt

Egyre többet tudunk a vírusról, így egyre közelebb kerülünk a vakcina elkészítéséhez is, mondta Bujdosó László a Pandémiás Bizottság elnöke. Szükség esetén az első adag vakcinát Magyarországon 8-12 hét alatt tudják legyártani, ez 500 ezer egységet jelent, és 32 hét alatt 10 milliót is képesek előállítani.

Nincs szükség uniós szintű utazási korlátozások elrendelésére a sertésinfluenza miatt - közölte kedden Brüsszelben Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság egészségügyi kérdésekkel foglalkozó tagja. Vasziliu hétfőn - hangsúlyozottan személyes véleményeként - még azt mondta: a maga részéről elhalasztana minden, nem feltétlenül szükséges utazást a sertésinfluenza által érintett mexikói, illetve egyesült államokbeli térségekbe.

Egyre több országban vezetnek be tilalmat az amerikai sertéshús importjára, tovább erősítvén a gazdasági válság miatt amúgy is felerősödött protekcionista törekvéseket. Eddig hét ország - Kína, Ukrajna, Kazahsztán, Szerbia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és az Egyesült Arab Emírségek - rendelt el tilalmat az amerikai sertéshúsra, illetve húskészítményekre annak ellenére, hogy a WHO állásfoglalása szerint az új influenza vírus nem a fertőzött hús fogyasztása révén terjed.