Nem tudja kifizetni a gáz árát a salgótarjáni távfűtőcég

2009.04.28. 14:51 Módosítva: 2009.04.28. 14:55
240 millió forintos tartozást halmozott fel a gázszállító Emfesszel szemben a Tarjánhő. Szeptembertől csökken a gáz ára, a különbözetből törleszteni tudják a tartozást, amire a város kezességet vállalt, bár ez törvényt sért.

A Salgótarján távfűtését ellátó Tarjánhő Kft. 240 millió forinttal tartozik a gázkereskedőnek, az adósság átütemezéséhez kedden készfizető kezességet vállalt az önkormányzat. Kiss József, az önkormányzati tulajdonú Tarjánhő Kft. ügyvezető igazgatója a forint/dollár árfolyam kedvezőtlen alakulásával magyarázta a felhalmozott tartozást.

A Tarjánhő 2005-től a szabadpiacról szerzi be a földgázt. A gázkereskedő, az Emfesz Kft. negyedéves intervallumokra dollárban határozza meg a földgáz árát, a Tarjánhőt a forint gyengülése miatt szeptembertől 200 millió forintos veszteség érte, emiatt 240 millió forint a tartozása.

A gáz ára féléves csúszással követi az olajárakat. Mivel szeptembertől 40 százalékkal alacsonyabbak lesznek a gázárak, a Tarjánhő szeptember 1-től 2010. április 30-ig havi 30 millió forintos részletekben vissza tudják fizetni a tartozást. Emiatt azonban nem csökken a szolgáltatás ára.

A 3800 háztartást ellátó cég tavaly októbertől a lakossági díjat 12,1, a közületit 13,9 százalékkal emelte meg. Februártól megint drágult a távfűtés Salgótarjánban, a lakossági és közületi fűtésdíjat egyaránt 5,14 százalékkal, a 12 hónapon át fizetendő alapdíjat pedig 7,95 százalékkal emelték meg.

Salgótarján közgyűlése kézfizető kezességet vállalt a távhőcég tartozására, bár ezzel a jegyző tájékoztatása szerint túllépik az önkormányzati törvényben meghatározott kötelezettségvállalási korlátot. A szocialista és szabad demokrata ellenzéki képviselők nem értettek egyet a készfizető kezesség vállalásával. Álláspontjuk szerint ha a 40 százalékos árcsökkenésből a tartozás fizethető, akkor erre nincs is szükség. A közgyűlés ennek ellenére nagy többséggel támogatta a kezességvállalást.