Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Turistákat ellenőrizhetett a III/II-nél Kivágóné

2009.04.28. 17:16
Az MSZP frissen kinevezett fővárosi képviselője feltehetően a Magyarországra érkezett turisták közül igyekezett kiszűrni a kémeket. Nem volt ügynök vagy titkos tiszt mint Medgyeesy Péter, hanem Belügyminisztérium hivatásos kémelhárítójaként működött.

A Magyar Nemzet közölte először, hogy a fővárosi közgyűlés új MSZP-s képviselője a Kádár-rendszerben a titkosszolgálatnak dolgozott. A mandátumáról lemondott, előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyére delegált Kivágó Iván Györgyné azonnal elismerte, hogy kémelhárító volt. Révész Béla, titkosszolgálatokat kutató politológus, a szegedi egyetem tanára elmagyarázta lapunknak, hogy mivel foglalkozhatott Kivágóné. Szerinte sok pontatlanság jelent meg a képviselővel kapcsolatban a sajtóban.

Kivágóné a III/II-es csoportfőnökségnél dolgozott a 70-es évektől. A Belügyminisztériumnak ez a részlege foglalkozott kémelhárítással. Rendes állásban volt a szolgálatnál, vagyis nem volt hálózati személy. Nem volt ügynök vagy titkos megbízott, hanem hivatásos BM-tiszt volt. Ettől lehetett kapcsolatban tartótisztként hálózati személyekkel, de ezzel kapcsolatos esetleges munkájáról semmit sem tudni.

A III/II-es csoportfőnökségnek több, számokkal jelzett osztálya volt. Az 1 és 4 közötti számokkal jelzett osztályok foglalkoztak a külső elhárítással, vagyis az ott dolgozók nagy része külföldön állomásozott. Az 5-ös és ennél nagyobb számot viselő csoportok dolgozói hazai terepen vették fel a harcot az ide érkező kémekkel, tudtuk meg Révész Bélától.

Turisták között vadászott kémekre

Kivágóné a 8-as csoportnál dolgozott, ennek két alosztálya volt, a 8/a és a 8/b. A 8/a foglalkozott az amnesztiát kapott, külföldről hazatért magyarokkal, ám Kivágóné a 8/b-nél volt állományban, így nem igazak azok a korábban megjelent hírek, hogy egykori emigránsokkal foglalkozott volna. A 8/b az idegenforgalmi vonalon foglalkozott elhárítással. Révész kutatásai szerint ez a csoport a magukat turistának álcázó kémeket igyekezett kiszűrni.

A 60-as évek második felében egyre több turista érkezett nyugatról Magyarországra, és ekkortól foglalkozott az elhárítás a legális fedésben érkező kémekkel. Révész szerint három munkakör valamelyikével foglalkozhatott Kivágóné: lehetett forgalomellenőr valamelyik határállomáson vagy Ferihegyen, ahol a határőrökkel együtt ellenőrizhette a beutazókat. Ez a munka leginkább abból állt, hogy az elhárítás tiltólistájával vetették össze a beutazók adatait.

Tipikus munka volt még e részlegnél a kapcsolattartás az utazási irodákkal. Itt szintén a beutazók listájának ellenőrzése volt a feladat. Lehetséges még, hogy Kivágóné a fenti helyeken dolgozó munkatársak jelentéseit rendezgette, elemezte.

Ezt a munkát most is csinálják

Az idegenforgalom figyelése tipikus tevékenysége az elhárításoknak, csinálták a nyugati országok is, és a mai napig foglalkozik ezzel a magyar titkosszolgálat is. Már a hetvenes években nyugati kiképzési struktúra nyomán, fordított szakkönyvekből oktatták erre a munkára a magyar elhárítókat. Révész szerint napjainkban a terrorfenyegetettség miatt különösen aktív ezen a területen a világ összes titkosszolgálata.

Mivel Kivágóné nem hálózati személy, hanem tiszt volt, ezért nevére keresve nem valószínű, hogy bármilyen adatot lehetne találni a titkosszolgálati iratokat őrző levéltárban. Ha valaki kutatni akarná tevékenységét, akkor inkább az idegenforgalmi elhárításra kellene rákeresnie.

Kivágóné 12 éve MSZP-s önkörmányzati képviselő a XXIII. kerületben, 10 éve alpolgármestere Soroksárnak.

"Nem kell engem meghurcolni"

Kémelhárító múltja miatt közgyűlési kinevezése ellen tiltakozott az MDF, és rosszallását fejezte ki az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője is. Kivágóné így reagált a támadásokra: „Azzal foglalkoztam, hogy a külföldiek államellenes tevékenységét megakadályozzam, de nem tettem olyat, ami miatt meg kellene hurcolni." Hozzátette még, hogy 1991 szeptemberéig, tehát még a rendszerváltás után is nemzetbiztonsági kötelékben dolgozott.

Korábban Medgyessy Péterről, az MSZP korábbi miniszterelnökéről derült ki, hogy a III/II-es csoportfőnökségnek dolgozott. Medgyessy azonban Kivágónével ellentétben titkos munkatárs volt a kémelhárításnál, és D-209 néven a 7-es csoportnál dolgozott.