Változnak a gyorshajtási bírságok

2009.04.28. 15:16 Módosítva: 2009.04.28. 15:32
Változnak a gyorshajtás miatt kiszabott bírságok május elsején. Eddig ugyanis attól függött a büntetés, hogy az autós hány százalékkal lépi túl a megengedett sebességet, ezentúl pedig az számít majd, hogy kilométer per órában számolva mennyivel ment gyorsabban.

Új módszer alapján számítják péntektől a gyorshajtási bírságokat - számolt be a változásokról Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője. Eddig az számított, hogy az autós hány százalékkal lépte túl a megengedett sebességet. Péntektől ugyanakkor már nem százalékban mérik, hanem kilométer per órában.

A Magyar Közlönyben már kihirdetett táblázat szerint ez azt jelenti, hogyha valaki egy 50-es táblánál 75-tel megy, akkor 30 ezer forintos bírságra számíthat, míg ha 125-tel, akkor a legmagasabb 300 ezer forintos büntetéssel számolhat. A sztrádán, 130-as tábla mellett pedig akkor szabják ki a legnagyobb büntetést, ha valaki 240-nel száguld. (A teljes táblázatot a Totalcar korábbi cikkében lehet megnézni.)

Bezárnak egy kiskaput

Más is változik ugyanakkor péntektől. Ezután ugyanis a törvény szerint nem lehet majd méltányossági kérelem útján az objektív felelősség alá tartozó bírságokat elengedni. Tavaly a 400 ezer ügyből minden tízedik megbüntetett pedig éppen méltányosság alapján szerette volna, ha nem kell fizetnie.

Jövő januártól is lesznek még változások. Míg jelenleg 7 regionális szervezet foglalkozik az objektív felelősség alá tartozó ügyekkel, addig a következő évtől egy helyen intézik majd ezeket.

Három éven belül 700 új traffipax

Jelenleg is zajlik új sebességmérők beszerzése. Terveik szerint még az idén 50 mobil és minimum 200 telepített berendezés méri majd az autósokat. A következő évben is folytatódnak a vásárlások, így három évben belül országszerte 700 új sebességmérő eszköz lesz majd az utakon. Ez viszont csak a rendőrségi berendezésekre vonatkozik. Lehetőség van ugyanis már arra, hogy az önkormányzatok az általuk fenntartott utakon is mérjék az autósokat, miután a rendőrséggel együttműködési megállapodást kötöttek. Úgy tudni, a fővárosban például félszáz eszköz beszerzését tervezik.