Leváltották a Sportkórház igazgatóját

2009.04.29. 18:47
Székely Tamás egészségügyi miniszter május 1-jei hatállyal visszavonta Berkes István professzornak, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), ismertebb nevén a Sportkórház főigazgatójának vezetői megbízását. A tárca által lefolytatott vizsgálat hiányosságokat állapított meg az egészségügyi dokumentáció vezetésében.

A miniszter döntése előtt az OSEI 10 orvosa levélben fordult az Egészségügyi Minisztériumhoz. Az ennek alapján elrendelt vizsgálat azt állapította meg, hogy etikai vétségnek minősülő módon hosszú ideje hiányosságok mutatkoztak az egészségügyi dokumentáció vezetésében, s az intézmény szabályozottsága tekintetében is.

Azt is felrótták Berkes doktornak, hogy munkavégzésre irányuló további jogviszonyát előzetesen nem jelentette be munkáltatójának, így az esetlegesen felmerülő összeférhetetlenségről az nem szerezhetett tudomást. Berkes István ugyanakkor továbbra is a Sportkórház közalkalmazottjaként végezheti szakmai munkáját. A főigazgatói feladatkör betöltésére a közeljövőben pályázatot írnak ki, a pályázati eljárás lefolytatásáig az OSEI vezetését megbízott főigazgató látja el.

A Sportkórház tíz orvosa - köztük Tállay András adjunktus, a pekingi olimpiai orvoscsoport vezetője, Dobos József és Légrádi József főorvos - március 19-én adta közre levelét, leszögezve, hogy Berkes István helyett új vezetőt szeretnének az intézmény élére, mivel szerintük lehetetlenné vált a további együttműködés a főigazgató főorvossal.

A felettes szervektől azt kérték, hogy "az Intézet vezetésével kapcsolatos anomáliákat tárják fel, a szükséges vizsgálatokat folytattassák le, és az eredménynek megfelelően olyan döntést hozzanak, hogy a jövőben a sportolók ellátása új felelős vezetőkkel, végre zavartalanul, nemzetközi színvonalon megvalósulhasson".

Az aláírók szerint Berkes István részéről - aki a MOB elnökségének tagja - olyan szakmai, vezetői és emberi hibák merültek fel, melyeket "a kórház orvosainak jelentős része nem tud tovább tolerálni, melyekkel morálisan nem tudnak azonosulni".

Berkes István minderre akkor úgy reagált , hogy kérte az Egészségügyi Minisztériumot: az ellene felhozott állítások ellenőrzése során teljes körű vizsgálatot folytasson le, különösen azért, mert hosszú évekre visszamenőleg érték megalapozatlan vádak, de csak most tartották szükségesnek azok megfogalmazását, nyilvánosságra hozását. A professzort az MTI-nek szerdán az esti órákig nem sikerült elérnie.