Móric
9 °C
15 °C

Megborult a politikai konszenzus a Mol ügyében

2009.04.29. 21:03 Módosítva: 2009.04.29. 21:15
A kormánynak nem állt módjában megakadályozni a váratlanul lezajlott orosz tulajdonszerzést a Molban, mondta Bajnai Gordon kormányfő. A Fidesz szerint azonban a kormány tudott az oroszok tervéről, mégsem tett semmit. Ficsor Ádám titokminiszter szerint a Fidesz állításait nem lehet a hírszerzés jelentésével megcáfolni, mert az titkos. A Mol politikai konszenzust kér a pártoktól.

A Mol alapvető érdeke a jelen helyzetben is az, hogy a felmerülő viták ne kérdőjelezzék meg az eddigi lépések helyességét, és ne nehezítsék meg az eddigi konszenzus fennmaradását - közölte a társaság. A kommünikében felidézik, hogy 2007 nyara, az osztrák állami olajtársaság ellenséges átvételi kísérlete óta a kormány és az ellenzék számos olyan stratégiai lépést tett, amelyek az érvényes Európai Uniós és magyarországi jogszabályok keretein belül csökkentették annak esélyét, hogy bárki lopakodó vagy ellenséges felvásárlás révén veszélyeztesse az ország ellátásbiztonságát és a Mol függetlenségét.

Kedden a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után Simicskó István, a testület kereszténydemokrata elnöke közölte: az ülésen kiderült, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok néhány nappal az orosz Szurgutnyeftegaz tulajdonszerzése előtt tájékoztatták a kormányt arról, hogy várhatóan gazdát cserél az OMV tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag. A keddi bejelentésre reagálva Demeter Ervin a nemzetbiztonsági bizottság egyik fideszes tagja kijelentette: egyértelmű, hogy a kormány hazudott, amikor azt állította, nem tudott a készülő részvényeladásról. A Fidesz szerint új helyzet alakult ki azzal, hogy az orosz Szurgutnyeftegaz megvásárolta a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját az osztrák OMV-től, így a kormánynak változtatni kell eddigi "tehetetlen, felelőtlen, hibás" magatartásán.

A kormánynak nem állt módjában megakadályozni a gyorsan, váratlanul lezajlott orosz tulajdonszerzést a Molban, közölte szerdán Bajnai Gordon kormányfő. A tranzakció gyorsan zajlott, a magyar kormánynak hivatalos tudomása erről nem volt, legfeljebb csak érzékeltük, mi készül" - fogalmazott, hozzátéve: váratlan gyorsasággal, meglepő áron, jelentős többlettel valósult meg a vétel. "Furcsa, különleges tranzakcióról van szó, amelyet tudomásom szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgál" - mondta Bajnai Gordon.

Amilyen értelemben barátságtalan lépésnek tekintettük az OMW tulajdonszerzését, ha egy vállalat az OMW-tól átveszi ezt a csomagot, egyeztetés nélkül a szándékairól, a stratégiai céljairól, akkor ezt az újabb tulajdonszerzést ugyanúgy annak tekintjük, mint az eredetit - fogalmazott a kormányfő. Kiemelte: továbbra sem tudni, hogy az orosz tulajdonszerzőnek mi a szándéka a Mollal, milyen befolyást szeretne, hogyan alakítaná a társaság működését, ha ehhez a befolyáshoz eljutnának.

Simicskó István, a testület kereszténydemokrata elnöke ugyanakkor kedden azt fejtette ki: "van nemzetközi gyakorlata" annak, hogy a tulajdonosi szerkezet ilyen változását részben megakadályozza vagy legalább megnehezítse egy kormány.

A Fidesz és a KDNP megosztó politizálást folytat a Mol ügyében, közölte Ficsor Ádám titokminiszter. Közleménye szerint Simicskó István kijelentése "hazugság", a valótlanságot azonban nem lehet a hírszerzés jelentésének idézésével megcáfolni, mivel e jelentésnek mind a tartalma, mind az időpontja titkos. Úgy vélte, hogy "ilyen jelentésekre való politikai motivációjú nyilvános hivatkozás súlyos következményekkel jár és különösen megengedhetetlen, ha ezt az indiszkréciót a nemzetbiztonsági bizottság elnöke követi el".

A titokminiszter szerint a keddi nemzetbiztonsági bizottsági ülésen egyetértés volt arról, hogy a nemzeti olajtársaság függetlenségét meg kell őrizni, és akár tovább kell erősíteni az állam védelmi szerepét. Egyetértés volt abban is, hogy a legutóbbi esetben a nemzeti olajvállalat és a kormány együttműködésével sikerült a cég függetlenségét fenntartani - írta közleményében Ficsor Ádám.