Laura, Alida
15 °C
32 °C

Arató Gergely nem látott számlatömböket Zuschlaggal közös irodájában

2009.04.30. 16:25
A szocialista politikus a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalásán azt mondta, nem tudott arról, hogy irodájában számlahamisítás történt. Arató Gergely a Fiatal Városért Egyesület alapító tagjaként emlékezett az alakuló ülés résztvevőire, bár ők kedden a bíróság előtt úgy nyilatkoztak, hogy a jegyzőkönyvben szereplő aláírások nem tőlük származnak.

Nem volt arról tudomásom, hogy az irodában valamilyen pályázati tevékenység folyt, azt az újságokból tudtam meg a nyomozás során - mondta Arató Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, a Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján.

A szocialista politikus nem tudott arról, hogy Zuschlag Jánossal közös képviselői irodájukban számlákat hamisítottak. "Az nem felel meg a valóságnak, hogy én az irodában számlatömböket, bélyegzőket láttam volna, vagy szóvá tettem volna az ott folyó tevékenységet" - tette hozzá Arató Gergely.

A per korábbi szakaszában Lados István másodrendű vádlott vallotta azt, hogy a Képviselői Irodaház 116-os szobájában Zuschlag Jánossal közös szobában dolgozó Arató Gergely tudott az ottani pályázati tevékenységről és arról, hogy ott számlagyártás folyik.

Arató Gergely az 1990-es évek közepétől vett részt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) munkájában, majd 1998-tól elnökségi tag, 2000-től pedig a szervezet országos elnöke. Ebben az időben Zuschlag János volt az ISZM ügyvezető alelnöke.

Nem emlékszik az alakuló ülésre

Arató Gergely részt vett a vádiratban szereplő Fiatal Városért Egyesület alapításában, melynek 1996-tól 1999-ig elnöke volt. A tanú nem emlékezett arra, hogy az egyesület alakuló közgyűlését hol tartották. "Lehetséges az, hogy az én lakásomon volt az alakuló közgyűlés, mert ott is voltak megbeszélések" - tette hozzá. Fodor Endre tanácsvezető bíró a tanú elé tárta az egyesület különböző okiratait, amelyeken az államtitkár neve szerepelt. Arató elismerte, hogy az aláírások tőle származnak.

A per keddi tárgyalási napján a jegyzőkönyveken szereplő személyt is meghallgatta a bíróság, akik azt vallották, hogy valós adataik mellett az aláírás nem tőlük származik, az egyesület tevékenységéről nem tudtak semmit. Arató Gergely viszont úgy emlékezett, hogy az alakuló ülés jegyzőkönyvében feltüntetett emberek valamennyien jelen voltak a közgyűlésen.

Rendszeresen egyeztetett Gyurcsánnyal

A csütörtöki tárgyaláson Arató beszámolt arról, hogy 2002-től az MSZP országgyűlési frakciójának ifjúsági és sport munkacsoportja és Gyurcsány Ferenc minisztersége idején az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) rendszeresen egyeztetett. Az ISM miniszteri tárgyalóban kedd reggelenként szűk körben folytattak megbeszéléseket, amiken Gyurcsány Ferencen és rajta kívül két további frakciótag, Bakonyi Tibor és Ujhelyi István, és esetenként Zuschlag János is részt vett - mondta Arató. Hangsúlyozta, ezeken a megbeszéléseken alapvetően stratégiai kérdésekről beszéltek, a konkrét pályázatokról nem esett szó.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől van előzetes letartóztatásban.