Illés
17 °C
29 °C

Csurka nem elnöke már a MIÉP-nek

2009.04.30. 14:33 Módosítva: 2009-04-30 15:32:31
Csurka István hivatalosan is megfosztották MIÉP-elnöki tisztétől. A Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján nem volt jogszerű pártbeli ellenfeleinek kizárása. A pártalapítvány, amelyenek eddig szintén Csurka volt az elnöke, a hetekben kapott 25 millió forintot a távozó Gyurcsány-kormánytól.

Csurka István nem elnöke a MIÉP-nek a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntése szerint, amellyel helybenhagyta azt az ítéletet, amely megsemmisítette a 2008 januárjában, a párt országos tisztújító gyűlésén és elnökségi
ülésén hozott határozatokat.

A felperesek, Zsinka László, a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) fővárosi frakcióvezetője és társai szerint a 2008. január 22-i elnökségi ülésén szabálytalanul hívtak vissza 44 küldöttet. A visszahívás oka a felperes szerint nem derült ki, jogorvoslati lehetőséget nem biztosítottak, az eljárás az alapszabályba ütközött, és visszahívásuk nem lehetséges. Az ezek után megtartott országos gyűlés összehívása tehát szerintük nem volt szabályszerű.

Csurkáék a kereset elutasítását kérték egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a felperesek nem tagjai a pártnak, illetőleg nem bizonyították, hogy a pártba történt felvételük az alapszabály szerint történt és így a párt tagjai-e.

A Fővárosi Bíróság 2008. december 8-ai ítéletében, a felperes
kérését jogosnak tartva, megsemmisítette az üléseken hozott
határozatokat. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntésével ezt
az ítéletet hagyta helyben.

A döntés a szinte teljesen kiürült párt szempontjából azért válhat fontossá, mert a MIÉP-es pártalapítvány, a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítvány a hetekben jutott 25 millió forintos állami támogatáshoz. A szervezet a 2006-os választási szövetség, a MIÉP-Jobbik 2,2 százalékos eredménye alapján vált jogosulttá a központi támogatásra, amit a Gyurcsány-kormány egyik utolsó döntésével ki is utalt. Az utalás körüli botrány során derült ki, hogy a Jobbiknak lényegében nincs köze az alapítványhoz, azt Csurkáék hozták létre. A szervezet elnöki székében is Csurka István ül, de a vezetők között kapott helyet élettársa, Papolczy Gizella is.