Gyenesei mentheti meg az MDF frakciót

2009.04.30. 09:47
Úgy tűnik, hogy az EP-választásra már ismét lesz MDF frakció a parlamentben. Két név látszik esélyesnek arra, hogy csatlakozzon a jelenleg függetlenként dolgozó kilenc politikushoz.

Akár egy héten belül újjáalakulhat az MDF parlamenti frakciója, mondta Herényi Károly, a párt elnökhelyettese csütörtökön az M1 Napkelte című műsorában. "Amit lehet ebben az ügyben, azt megtettünk, és úgy tűnik, hogy lesz frakció" - fogalmazott a korábbi frakcióvezető, utalva arra, hogy tíz ember kell a képviselőcsoport újraalakításához.

Az MDF parlamenti frakciója március 16-án szűnt meg, miután Csáky András hivatalosan is kilépett, azóta a kilenc MDF-es képviselő függetlenként végzi munkáját a parlamentben. Herényi Károly a televíziós műsorban az újraalakulás részleteit firtató kérdésre azt mondta, aki MDF-tag, az nem tehet mást, mint hogy az alakuló frakcióba belép.

Egy másik kérdésre, hogy mikorra várható az újraalakulás, elmondta, a közeljövőben várható, akár egy héten belül is. Arra a felvetésre, hogy Dávid Ibolya pártelnök a múlt héten ugyanebben a műsorban azt mondta, csak június 7-e után alakulhat újra a frakció, Herényi Károly úgy vélte, lehet, hogy csak akkor alakulhat újra, de már az az időpont is rögtön itt van.

Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere, független országgyűlési képviselő kedden azt mondta az MTI-nek, hogy az MDF hivatalosan még nem kereste meg, a csatlakozásra való felkérés szándékáról azonban már értesült. Gyeneseit még nem keresték meg hivatalosan azzal, hogy lépjen be a képviselőcsoportba, de "szót ejtettünk már erről", és hivatalos megkeresés is lesz, mondta Herényi.

Mint mondta, elzárkózni nincs oka a tárgyalástól, már csak azért sem, mert a somogyi választókerületében a legutóbbi országgyűlési választáson az MDF támogatta őt. Hasonlóan nyilatkozott a szintén független Császár Antal is hétfőn. Azt mondta, hogy hivatalosan nem kereste meg az MDF azzal, hogy szüksége lenne rá a márciusban megszűnt frakciónak.

A Fideszből tavaly októberében kilépett képviselőnek hétfőn járt le az a hat hónapos moratóriuma, amit a függetlenek között kellett töltenie. Herényi Károly még március közepén egy televízióműsorban arról beszélt, hogy Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újjáalakulhat a frakció az Országgyűlésben.