Ismét leborotvált egy tetőt egy repülő

2009.04.30. 17:36
A lakott területtől alig másfél kilométerre lévő futópályán landoló gépek rendszeresen kárt okoznak a Rákoshegy házaiban. Igaz, a Budapest Airport szerint ilyen esetek csak ritkán fordulnak elő. Ám egy hónapon belül három baleset is történt, így a XVII. kerület azt szeretné, ha Rákoshegy felől nem landolhatnának a repülők.

Újabb lakóház tetejéről sodort le cserepeket egy, a Ferihegyi repülőtérre leszálló gép légörvénye, jelentetette be a XVII. kerület polgármestere. Riz Levente szerint a Rákóczi Ferenc utca 46/B szám alatt lévő családi ház lakói repülőgép zajára és nagy robajra, valamint cserépzörgésre lettek figyelmesek még szerdán. Ezt követően kimentek a házból és látták, hogy cserepek zuhantak le a tetőről. A lakók értesítették a rendőrséget is, illetve az önkormányzat városüzemeltetési feladatokra szakosodott cége helyreállíttatta a károkat.

Rákosmente Önkormányzata immár sokadszor tiltakozik. Riz úgy látja az egyetlen megoldás az lenne, ha betiltanák a 2-es futópálya Rákoshegy felőli végének használatát. Ennek érdekében még 2008 áprilisában benyújtottak egy beadvábyt az Alkotmánybítrósághoz, most a testület döntétését várják. A városrész vezetése szerint egyébként a 2-es kifutópálya 1982-ben jogsértő közelségben épült meg, mert az előírt 5 kilométeres védőtávolság helyett 1,5 kilométer távolságban van a lakott területtől.

Néhány hete a közeli Rákóczi utcában történt hasonló kár, azt a ház lakói kezelték, március 30-án pedig a Berzsenyi Dániel utcában bontotta meg egy repülőgép okozta légörvény a tetőt. Ekkor, az önkormányzat szerint, Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs azt hangsúlyozta, hogy hasonló esetek ritkán fordulnak elő.