Endre, Elek
16 °C
28 °C

Maximális biztonsági intézkedések az érettségin

2009.04.30. 07:11 Módosítva: 2009-04-30 07:11:51
Az idén is maximális biztonsági intézkedések mellett szervezik az érettségi vizsgákat, a tételeket csak igen kevesen ismerhetik, azok a szabályok betartása mellett nem szivároghatnak ki.

Az írásbeli érettségik hétfőn a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyakkal kezdődnek, ezeket kedden a matematika, szerdán a történelem vizsgák követik.

A tárca adatai szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1179 helyszínen 93 650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1416 vizsgázó tesz érettségi vizsgát, mondta Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88 diák, emelt szinten 4 helyszínen 35 vizsgázó érettségizik.

DSZZS20081020002

Bakonyi László elmondta: az érettségi vizsgák szervezésének logisztikájában nincs változás. Az idén szigorú szabályok szerint történik a vizsgák szervezése.

Az írásbeli tételsorokat több variációban egy korábban felkért szakmai bizottság állította össze. Az Oktatási Hivatal a kész feladatlapokat szolgálati titokként őrzi, és sorsolás útján választják ki, hogy az egyenrangú és egyforma nehézségű feladatlapok közül melyik kerül a diákok elé.

A sorsolás után "zárt rendszerű" nyomtatás következik, ezután a körzetközponti jegyzőkhöz szállítják a feladatlapokat. A dokumentumokat a jegyző által kijelölt helyen, ellenőrzött módon őrzik. Az érettségi előtt egy nappal, aznapi őrzésre szállítják ki a tételeket az iskolákba, és a csomagolt dokumentumok bontása bizottság előtt történik. A tételeket a vizsga előtt fél órával lehet kibontani.

Egyetlen új elem, hogy a nagyobb tárgyaknál - a magyarnál, a matematikánál, a történelemnél, az angol és német vizsgánál - közvetlenül a nyomtatás előtt még egyszer lektorálták a tételeket.

Bakonyi László közlése szerint nem szivároghatnak ki a tételek, ha a szabályokat minden érintett betartja. A tételsorokat csak nagyon kevesen ismerik; a bizottság tagjai, akik összeállították, illetve akik átadják a nyomdának.

A szolgálati titok akkortól él, hogy a feladatlap elkészült, tartalma csak speciális engedéllyel ismerhető, és addig tart a minősítés, amíg a vizsga időpontja elérkezik. Az érettségi vizsgák megszervezésére a központi költségvetésből 1 milliárd 150 millió forintot különítettek el.