A magyar vakcina lesz az első?

2009.04.30. 19:05 Módosítva: 2009.04.30. 19:05
Egy magyar labor gyorsan képes lenne sertésinfluenza-elleni oltóanyagot előállítani, ám ehhez minél hamarabb vadvírus-mintához kéne jutnia. A szakemberek, gyártócégek és az egészségügyi kormányzat élénk lobbizásba kezdtek, de egyelőre sikertelenül.

Nem nagy kunszt

Magyarország napokon belül mintát kaphat a sertésinfluenza fertőző (A/H1N1) vadvírusából – nyilatkozza szinte minden nap a Pandémiás (járványügyi) Bizottság elnöke, Bujdosó László regionális tisztifőorvos. Mintának azonban egyelőre se híre, se hamva.

A hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter még arról beszélt, hogy Magyarország komoly diplomáciai offenzívába kezdett a vadvírus beszerzése érdekében. Az Index érdeklődésére Bujdosó László utóbb viszont kijelentette, hogy a vadvírusról nem alkudoznak: "jeleztük az igényt, várjuk a választ".

virus1

Mivel világszerte számos sertésinfluenza-gyanús beteget vizsgálnak, elvileg rengeteg helyen áll rendelkezésre minta, és Bujdosó szerint "nem lesz nagy kunszt" izolált vadvírushoz jutni. Ehhez képest az Index valamennyi forrása intenzív, a WHO és az érintett országok egészségügyi hatóságainak meggyőzésére irányuló lobbizásról számolt be.

Kérdésünkre Bujdosó is kifejtette, hogy a vadvírustörzs beszerzésére irányuló próbálkozások több csatornán keresztül zajlanak. A gyártók, a szakemberek és az állami szervezetek egyszerre igyekeznek felhasználni a nemzetközi kapcsolataikat, hogy mintához jussunk.

Mégsem olyan egyszerű

Pénteken Bujdosó ismét megerősítette, hogy Magyarország bizonyosan kap a vadvírusból "a napokban", azt azonban nem árulta el, hogy milyen (WHO-s, vagy egyéb) forrásból. A vírushoz szerinte "hivatalos" csatornán keresztül jutunk, azaz nem áll fenn a veszély, hogy nem pont a sertésinfluenza-járvány kórokozója, hanem egy hasonló vírus ellen kezdünk oltóanyagot gyártani. Ebben az esetben viszont érthetetlen, hogy miért kell titkolni a vadvírus forrását.

Titkos gyógyszerkészlet

Az egészségügyi kormányzat nemcsak az állítólag hamarosan megérkező vadvírus forrása ügyében titkolózik. Államtitokká minősítették az állami tartalékban lévő antivirális gyógyszerkészlet mennyiségét is.

Az ügy pikantériája, hogy az 5-ös fokozatúra emelt riasztási szint miatt az Európai Bizottság bekérte a tagországok készletadatait. Magyarország azonban ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a magyar adatokat az EU ne hozza nyilvánosságra.

Az uniós országok többsége nem fűzött titkosítási záradékot az adatokhoz, ott a készletek átlagosan a lakosság negyedének az ellátására elegendők. Bujdosó László ősszel az uniós szint felének az elérését szorgalmazta.

Az oltóanyag-előállítás nemzetközileg elterjedt módszerében nem a vadvírussal dolgoznak. A reverz genetikai eljárással legyengített, nem fertőzőképes vírusból az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) keresztül előbb-utóbb mindenképpen kapnánk, csakhogy annak előállítása 3-4 hétbe telik, és az oltóanyag előállítása is hosszabb ideig, 4-5 hónapig tart.

A Guardian szerdai cikke szerint az amerikai járványügyi hatóság, a CDC már izolálta a vírust egy kaliforniai betegből, és megkezdődtek a vakcinaalapanyag előállításának előkészületei. A vadvírusmintát speciális futárral ma küldték át a Londonhoz közeli Potters Bar-ba, hogy egyszerre több helyen kezdődhessenek meg az oltóanyaggyártás előkészületei. A vakcinák piacra kerüléséig hátralévő időt 4-6 hónapra teszik.

A Potters Bar-i laboratóriumot fenntartó brit állami intézet, az NIBSC telefonos tájékoztatása szerint a vírust először reverz genetikai eljárással alkotórészeire bontják, és az örökítőanyagtól megfosztott burokból a vakcinagyártók készítik majd az oltóanyagot. Az Index kérdésére Othmar Engelhardt, az intézet kutatója elmondta, hogy tudnak arról a technológiáról, mellyel közvetlenül a vadvírusból lehet oltóanyagot előállítani, ám az jóval veszélyesebb és drágább az általuk használt módszernél, ezért a szigetországban egyáltalán nincs is ilyen gyártóüzem.

Üzlet vagy biztonság?

A fertőzőképes vírus átadásával kapcsolatos bizonytalanság az Index információi szerint nem üzleti, hanem elsősorban biztonsági és technológiai okokra vezethető vissza. Magyarországnak azért lehet egyáltalán esélye, hogy vadvírushoz jusson, mert idehaza létezik olyan, influenza-oltóanyagot gyártó laboratórium, amely megfelel a BSL3+ szintű biztonsági előírásoknak. Egy ilyen üzemben a legfertőzőbb, akár biológiai fegyver előállítására is alkalmas kórokozókat is biztonságos körülmények között lehet tárolni és kezelni.

virus2

A szóban forgó vállalkozás az Omninvest, mely a madárinfluenza-vírus (H5N1) elleni oltóanyag előállítása kapcsán, 2006 elején került a figyelem középpontjába, elsősorban az áttekinthetetlen, offshore tulajdonosi háttér és a kétmilliárd forintos állami támogatás közti ellentmondás miatt. A cég pilisborosjenői telepe 2006 őszén szerezte meg a BSL3+ minősítést.

Tyúk vagy tojás?

Az Omninvest szóvivője szerint annyiban egyszerűbb most a helyzet, mint a madárinfluenza esetében, hogy az új vírustörzs emlős eredetű. Mivel a szérumok gyártásának technológiája tyúktojás-alapú, a H5N1 esetében sokat kellett szelidíteni a módszeren, hogy a vírus ne pusztítsa el a tojást. Ez a veszély Németh Zsolt szerint most kevésbé fenyeget. Ugyanakkor "reasszortálásra" szükség lesz, hogy gyorsabban tudják az oltóanyagot előállítani.

Németh Zsolt szóvivő szerint az Omninvestnek már nincs szüksége további állami forrásra, saját forrásból és az állami pályázati pénzből sikerült megfelelő kutatási és gyártási hátteret kiépíteniük. A szóvivő elmondta, hogy ha sikerül mintához jutni, a vadvírusból az Omninvest 2-3 hónap alatt tudna megfelelő oltóanyagot előállítani. A gyártókapacitás heti 500 ezer darab vakcinára elegendő.

Németh az Indexnek kijelentette, hogy minél több ország rendelkezne az Omninvestéhez hasonló technológiával, annál hatékonyabban lehetne küzdeni a járvány ellen. Elismerte ugyanakkor, hogy mivel a gyártóknak először mindenhol a hazai lakosság védelméről kell gondoskodniuk, a vakcinából eleinte nem lesz elég, ezért drága lesz.

A szóvivő a sertésinfluenza esetében az üzleti szempontokat századrangúnak nevezte. "Most nem az üzlet számít, hanem hogy sikerül-e az emberiségnek leküzdeni az új járványt."

Az új oltóanyagot idehaza a szezonális influenzavírus-vakcinával megegyező árért adják majd. Szerinte épp azért jó a magyar módszer, mert a fő bevétel nem a vakcinák, hanem a technológia eladásából származhat, igaz, a hazai igények kielégítése után külföldre eladott oltások áráról majd az akkori piaci körülmények ismeretében döntenek. "Nem vitatom, hogy ezzel sérthetjük a vakcinagyártó gyógyszermultik érdekeit, ám a jelenlegi helyzetben nem merik megtenni, hogy üzleti alapon akadályozzák a vadvírus átadását."

Fertőzésveszély

Egyelőre nem tudni, hogy a járvány mennyire gyorsan terjed majd, de a jelek aggasztók. Az A/H1N1 sertésinfluenza-vírus egy olyan, négy korábbi vírus kombinálódásából keletkezett mutáns, amilyenre még a szakemberek sem számítottak: emberről emberre fertőz, egészséges felnőtteket is képes halálosan megbetegíteni, a madárinfluenzánál nagyságrendekkel ragályosabb, és a járványszempontból utószezonnak számító hónapokban is igen gyorsan terjed.