Feltartóztatták az Index riportereit a Jobbik-majálison

2009.05.01. 23:03
Egy 8-10 fős csoport azt kiáltotta az Index tudósítóinak a Jobbik EP-kampányrendezvényén, hogy vegyék fel őket. Amikor bekapcsolták a kamerát fenyegetőzni kezdtek, az operatőr fejéről letépték a fejhallgatót, majd azt mondták: ha lemegy az anyag, "meg kell, hogy haljatok".

Az Index riporterei péntek este 7 óra körül végeztek a forgatással a Hajógyári szigeten a Jobbik európai parlamenti kampányrendezvényén, amelyre meghívót is kaptak. A szigeten egy 8-10 fős, fiatalokból álló csoport kiáltott rájuk, akik egy autónál álltak, amiből zene szólt.

"Ezt vegyétek fel, indexesek, ezt adjátok le az Indexen" - kiáltották tudósítóinknak. Az Index riporterei bekapcsolták a kamerát. Alig tíz másodpercet forgattak, amikor a fiatalok - akik előzőleg épp azt kérték, hogy forgassanak - elkezdtek szitkozódni, hogy miért veszik fel ezt a jelenetet, mikor ők nem is engedték meg.

Ezután azt követelték, hogy mutassák meg nekik a felvételt. Riportereink megmutatták a tíz másodpercnyi anyagot, amelynek nagy részén csak a kocsit mutatta a kamera, illetve egy-két másodperre egy-egy arc is látható volt.

Ezután sűrű zsidózás közepette szitkozódni kezdtek a két tudósítóval, egyiküket, illetve a kamerát leöntötték sörrel. Tudósítóink azt mondták, letörlik az anyagot és olyat vesznek fel, amin nem látható egyetlen arc sem. A kamerával ezután egy olyan rövid anyagot készítettek, amin csak a földet mutatta a kamera.

A csoport ezután azzal vádolta a két riportert, hogy át akarják verni őket, mert a hangjukat közben felvették. Az operatőr fejéről letépték a fejhallgatót, elvették a kamerát és kivették belőle a kazettát. A kameráról letört egy alkatrész. Közben valaki azt mondta a csoportból, hogy ha ebből az anyagból bármi bekerül az Index tudósításába, "meg kell hogy haljatok".

Tudósítóink elmagyarázták nekik,hogy a kazetta nagy részén a Morvai Krisztinával, a Jobbik európai parlamenti listavezetőjével készített interjú van. A csoport ezt nem hitte el, ezért felhívták előbb Morvai Krisztinát, majd Vona Gábort a Jobbik elnökét, de a telefont egyikük sem vette fel.

A csoportból ezután Szabó Gábort a Jobbik pártigazgatóját tudták elérni telefonon, aki a helyszínre ment és lecsillapította a kedélyeket. Azt mondta, ő szívesen nyilatkozik az Indexnek az EP-választási programjukról. Az Index tudósítói ezután felvettek vele egy 20 perces beszélgetést.