A vécépapír nem többletszolgáltatás

2009.05.03. 14:18 Módosítva: 2009.05.03. 14:29
Csak a mindennapi neveléshez nem tartozó óvodai többletszolgáltatásokat lehetne megfizettetni a szülőkkel, így nem lehetne kérni, hogy például szalvétát, fésűt vagy akár ágyneműt vigyenek be az óvodákba az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint.

Vécépapír, papírzsebkendő, szalvéta, szappan, fogkrém, ágynemű és huzata, írószerek, helyenként gyümölcs - több panaszos szerint ilyesmit kérnek az óvodák a szülőktől, nem előírva, hanem önkéntes hozzájárulásként. Szabó Máté szerint ezt nem lenne szabad.

A közoktatási törvény kimondja ugyanis, hogy az óvodai nevelés ingyenes, egy rendelet pedig meghatározza azokat az eszközöket, amelyeket kötelezően biztosítani kell az óvodák feladatellátásához. Minimális feltétel például a fésű, a fogkefe, a fogmosó pohár, az ágynemű, a törülköző, az abrosz, a papírszalvéta. Ide tartoznak még az ábrázoló tevékenységet fejlesztő anyagok, vagyis azok, amelyek a rajzoláshoz, festéshez, mintázáshoz, építéshez szükségesek.

Nem egyértelmű a rendelet

Szabó Máté vasárnap nyilvánosságra hozott állásfoglalásában azt írja: a rendelet nem egyértelmű, mert nincs benne megnevezve a vécépapír, a zsebkendő, a fogkrém és a szappan - ezekkel a szülők önkéntes felajánlásként látják el az óvodákat. Az ombudsman szerint a tisztálkodás kellékeiről, az ágyneműről és a nevelőmunkát segítő eszközökről az intézményeknek, illetve a fenntartóiknak kell gondoskodniuk.

A jelenlegi gyakorlat sérti a jogbiztonság követelményét és a művelődéshez való alapvető jogot, mert Szabó Máté szerint csak az olyan többletszolgáltatásért lehetne pénzt kérni, mint például a színházlátogatás.

Az ombudsman a mostani gyakorlat visszásságait a nem egyértelmű jogszabálynak tulajdonítja és Hiller István oktatási miniszterhez fordul az ügyben.