Döntött a Legfelsőbb Bíróság Kivágó-ügyben

2009.05.04. 14:13
A Legfelsőbb Bíróság hivatalból elutasította Novák Előd, a Jobbik sajtófőnökének felülvizsgálati kérelmét, amelyet azután nyújtott be, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította fellebbezését Kivágó Iván Györgyné fővárosi képviselői mandátuma ügyében.

A fővárosi MSZP Kivágó Iván Györgynét jelölte korábban a Fővárosi Közgyűlésbe Hunvald György helyére. Novák Előd azonban kifogást nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottság határozata ellen, amely a politikusnak kiadta a szabaddá vált fővárosi szocialista képviselői mandátumot. A Jobbik azt kifogásolta, hogy Kivágó Iván Györgyné - sajtóértesülések szerint - az 1980-as években a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán dolgozott.

Az OVB csütörtökön elutasította a Jobbik Magyarországért Mozgalom fellebbezését, mondván, a megfogalmazott kifogások jogilag nem értékelhetők, a választási jogszabályokban ugyanis nem szerepel kizáró okként a jelölt politikai múltja.

Novák Előd ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ám az LB hétfőn hivatalból elutasította a felülvizsgálati kérelmet, mondván, a kérelmező személyesen, jogi képviselő nélkül nyújtotta be a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmét. Az LB végzése szerint a kérelem érdemi vizsgálatra nem alkalmas, az ügyvédi képviselet ugyanis kötelező.

Kivágó Iván Györgyné eddig nem tudta átvenni mandátumát, így a fővárosnak sincs költségvetése erre az évre, mivel a közgyűlésben egyelőre nincs többsége az MSZP-nek és SZDSZ-nek, szavazategyenlőség van a két politikai oldal között.