Első fokon felmentették Tomcatet

2009.05.04. 12:55
Terrorcselekmény előkészítése helyett csupán apróbb szabálysértés miatt ítélték el hétfőn Polgár Tamást. Mivel a csepeli lakásban talált vegyszerek nem robbanóanyagok, ezért az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért, de a bíróság ezt sem látta igazolhatónak.

Bűncselekmény hiányában első fokon felmentette a Tomcat néven közismert Polgár Tamást a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn a bombagyártás, a robbanóanyaggal való visszaélés vádja alól, de szabálysértésért 100 ezer forint rendbírságot rótt ki rá.

Két évvel ezelőtt, 2007. május 8-án a rendőrség egy csepeli lakásban fogta el a vádlottat. A lakótelepi lakásban a nyomozók akkor olyan vegyianyagokat találtak, amelyek gyanújuk szerint bomba készítésére alkalmasak.

Feltételezték, hogy mindezzel az MSZP győzelem-napi rendezvényén akartak merényletet elkövetni, ezért Tomcatet először terrorcselekmény előkészítésével gyanúsították. A nyomozás során ez módosult, és az ügyészség már robbanóanyaggal való visszaéléssel és közveszély-okozással vádolta a férfit.

Hétfői perbeszédében az ügyész is azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel Tomcatet a robbanóanyaggal való visszaélés vádja alól, hiszen kiderült, hogy az általa beszerzett vegyszerek nem robbanóanyagok. Az ügyész azt kérte, hogy közveszélyokozásért ítéljék Tomcatet felfüggesztett börtönbüntetésre.

Tomcat védője, Futó Barnabás szerint viszont a közveszély-okozás bűncselekménye sem valósult meg.

A bíróság a védelem érvelését fogadta el, és felmentette a vádlottat valamennyi vádpont alól. Viszont megállapította, hogy a pirotechnikai eszközök előállításával kapcsolatban három fontos szabályt is megszegett Tomcat, ezért az ilyen ügyekben megállapítható maximális rendbírságot, 100 ezer forintot szabott ki rá.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbez ellene.