Szili: Engem nem lehet satuba fogni

2009.05.04. 12:03
Már abba is belekötnek, ha azt mondom, jó napot kívánok, derül a pécsi polgármesterségre készülő Szili Katalin. Akit nem zavar a csatazaj és Tubes-ügyben a kormányzattal is kész konfrontálódni. A Bajnai-csomagot ugyan aláírta, de helyben a nyugdíjasoknak adandó árengedményekre akarja rászorítani a multikat, és felülvizsgálná az EKF-projekt költéseit. A házelnökséget nem sajnálja, és fagylaltot sem árult.
Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Dalban mondja el, hogy hazatér. Már Toller László szerencsétlen balesete után hívták, nem jött. Most is hezitált, kell-e önnek Pécs. Mondják, a házelnökségért fájt a szíve. Végül miért adta be a derekát: azért mert a Gyurcsány-kabinet sajtóinváziója beszorította, vagy ön akarta Pécset?

Ha a házelnökségért fájna a szívem, akkor most is nemet mondtam volna. Hét évet hagyok hátra, hogy eljöjjek Baranyába, Pécs polgármesterének, mert úgy érzem: most szólít a város, most szólítanak az emberek, most várnak haza. Így hamar eldőlt, jövök.

A hamar önnél heteket jelent?

Egy jó politikusnak tudnia kell, milyen támogatást kap, mivel állhat érdemben az emberek elé, milyen mozgástere lesz. Hogy ez világos legyen az előző és a jelenlegi miniszterelnökkel egyaránt részletesen egyeztettem.

Mit ígért Bajnai Gordon?

Nem ígéretekről beszélünk, realitásokról. Szili Katalin kormányzati támogatást kap a város legfontosabb projektjeihez.

Tételesen mit mondott Bajnai munkahelyteremtésről, országos és helyi fejlesztésről, EKF-projektről?

Három dolgot külön kell választani. Az első csoport a már zajló projekteké: az M6-os jövő márciusban befut a városba. Az utóbbi hét év eredményei közül erre különösen büszke vagyok, hisz azt megelőzően a kormányok csak ígérgették az autópályát. Márpedig a munkahelyteremtő befektetők első kérdése az, hogy milyen távol is van Pécs. És a befektetéseknek van egy másik előfeltétele is: egy bizalmat ébresztő, kiszámítható, határozott városvezetés. Visszatérve a már folyó beruházásokra, ezek közé tartozik az EKF-projekt.

01

Ami csúszik.

Sajnos sokan egyenlőségjelet tettek a beruházások és az EKF programjai közé, ezért mindenki azt hihette, hogyha az építkezések csúsznak, az EKF maga is sikertelen lesz. Tévedés. Konferencia- és koncertközpont például mindenképp kell Pécsnek, de ha ezek nem januárra lesznek kész, attól az EKF helyszínei még biztosíthatók. Rendbe kell tenni a színház karzatát, a koncerteknek otthont adó zsinagógát, az egyetem auláját. És persze rendbe kell hozni a közutakat, a közparkokat, a belvárosi homlokzatokat. Ez a második kör. A harmadikat a város problémái adják. Többek között új tűzoltó laktanyát kell építeni, mert a jelenlegi katasztrofális helyzetben van, de fel kell újítani számos iskolát is. Tudnom kellett mennyi támogatásra számíthatok, hogy ne pusztán ígérethalmazzal álljak a pécsiek elé.

Diplomatikus. A közgyűléssel is az lesz, itt van például a három részre szakadt MSZP...

... melyik MSZP-ről beszél?

Leginkább a pécsiről.

Az teljesen egységes, egyöntetűen mögöttem áll, és mögöttem is fog állni. Sőt, a Szabad Demokraták Szövetsége is támogat, ahogy ezt teszi az MDF is. Ma egyetlen jelölt a többség birtokosa, úgy hívják, Szili Katalin.

Biztos benne, hogy az MDF a megválasztása után is kitart ön mögött?

Nem koalícióról beszélek, támogatásról. A Pécs asztalára letett 12 pontos programomat támogatják, s mivel a jövőben is ennek mentén haladok, bízom benne, hogy kitartanak mellettem.

Többség ide vagy oda, a leendő polgármestert gúzsba köti a város 31 milliárdos adóságállománya.

Remélem nem azt akarja mondani, hogy ez csak engem köt gúzsba.

Az adóságállomány nem változik, ha Szili Katalinnak, ha Páva Zsoltnak hívják a polgármestert.

Csakhogy nekem gúzsba kötve is nagyobb a mozgásterem, én legalább nem satuban fogok dolgozni, azaz nem szorulok kisebbségbe a közgyűlésben. Bár az országban ma alig akad önkormányzat, amelyik ne nyögne hitelek alatt, de azt látni kell, hogy a 2008-as, 2009-es költségvetés között egy 9 milliárdos pozitívum van, a mintegy 60 milliárd forintból gazdálkodó önkormányzat még soha nem zárta ilyen eredményesen az évet.

Mi fialt többletbevételt?

Nyilván ebben benne van a város egyes tulajdonainak magánosítása. Amivel csínján kell bánni, nem vagyok híve a családi ezüst elkótyavetyélésének. Én egy sokkal takarékosabb gazdálkodás híve vagyok. Ahogy egy háztartásban egy gondos nő spórol, az egy nagyobb közösségbe is átültethető, és bizalmat ébreszthet hitelezőkben, befektetőkben egyaránt. Ha pedig a befektetők Pécset választják, akkor több munkahelyet lehet teremteni, megugrik az iparűzési adóból származó bevétel magyarán több pénz folyik a város kasszájába, fellendül Pécs.

Szóval vissza az eredeti kérdésre: hogyan nyomható kezelhető szintre ez az adóságállomány?

Ez ma is kezelhető, ledolgozható. Többek között ezért kezdeményeztem a költségvetési tanácsot.

02

Akárcsak a Fidesz a parlamentben.

Jó, akkor nevezzük másképp, mert már abba is belekötnek, ha azt mondom: jó napot kívánok. Szóval egy városi számvevőszéket, ami független testületként segíti a polgármestert, hogy egyrészt tűzoltásként miképp tartsa egyensúlyban a költségvetést, másrészt hosszabb távon hogyan gyomlálhatja ki a pazarló tételeket, hogyan foltozhatja be a hiányzó lyukakat. Mert nem lehet egy várost folyamatosan a megszorítások gyűrűjében tartani. Tudnunk kell, hogy néz ki Pécs 5-10 év múlva, és ehhez már most meg kell csinálni a költséghaszon-elemzéseket.

Ha már megszorítások, akkor ön is aláírta a Bajnai-féle válságmenedzselő csomagot...

Én Bajnai miniszterelnök úrnak egy levelet írtam, amiben képviselőként és politikusként kicövekeltem azt a hatszöget amin belül mozogni kell a versenyképesség fenntartásától kezdve a forint stabilitásáig. A levélben az is szerepel, miképp lehet a nadrágszíj-húzáson kívül a bevételeteket növelni. És ez nem egy újsütetű kezdeményezés, már két éve javasoltam a kormányfőnek, hogy nézzük át a rendszerváltás óta kötött mintegy 1700 privatizációs szerződést. Félreértés ne essék, nem azért, hogy visszacsináljuk azokat, hanem azért, hogy a szerződésben foglaltakat betartották-e: fizetik-e az adókat, a járulékokat, teremtettek-e kellő munkahelyet. Szintén bevételnövelő lehet például a széndioxid-kvóta eladása, ebből is 150-200 milliárd forint folyhat be. És sokat lehetne spórolni az egyik legpazarlóbb európai igazgatási rendszer átalakításával. A válságkezelő kormánynak a tűzoltás után pedig hosszú távú feladatai vannak: ez az ország nem nyögheti folyamatosan azt a ciklikusságot, hogy négy évig jól megy, hat évig pedig megszorítunk. Szóval összességében a rendszerváltás kiigazításra van szükség, a nagy ellátó- és igazgatási rendszerek átszabására, a másik oldallal, az ellenzékkel karöltve. A leszakadók védelmében pedig az alkotmányban kellene rögzíteni azt a minimumot, ameddig egy állam felelősséggel tartozik a saját polgáraiért. Nem lökhetünk ki mindenkit a versenybe.

Pécsett például hogyan kompenzálná a Bajnai-kormány tervezett intézkedéseit: a közszolgák bérének befagyasztását, a tizenharmadik havi nyugdíj elvételét stb.?

Gyakran nem csak anyagiakkal lehet kompenzálni, egy jó közösségi lét is adhat segítséget. Pécsi nyugdíjasok például arról beszéltek, megértik, ha nem kapják meg a 13. havi nyugdíjat, amit egyfajta bónuszként éltek meg az utóbbi években. A 65 év fölöttiek ingyenes utaztatáshoz például viszont ragaszkodnának.

Közérzetjavító intézkedésekkel orvosolni lehetne a szükséget?

Sokszor igen, de többről van szó mint a közérzet karbantartásáról. Például csinálnánk egy „szépkorúak kártyáját" amivel például 10-15 százalékkal olcsóbban vásárolhatnának a nagy áruházakban. És szerintem a multik is felismerik, hogy kifizetődőbb együttműködni a várossal, a szolidaritás ugyanis a piacaik, a vásárlóik megtartását jelentheti.

04

Közérzetjavításra az EKF-beruházások sem rosszak: Páva Zsolt azt ígérte: május 6-ára 7-ére megkötik az EKF-projektek szerződéseit. Kampányfogás, hogy azt a sugallatot erősítse, miszerint a május 10-én megválasztandó polgármester kötött pályán kénytelen haladni, vagy tényleg így lesz?

Eszembe nem jutna azt mondani, hogy bárki bármilyen kérdésben kampányol. Mindenesetre az furcsa, hogy az teszi ezt a megjegyzést, aki azt is nehezményezi, ha én országgyűlési képviselőként megjelenek a választókörzetemben zajló rendezvényeken. És azt is furcsállom, hogy a helyi lap EKF-ügyekben előbb hirdetett eredményt, mint ahogy az hivatalosan megszületette volna. Az a baj, hogy ebben a városban mindenki pápább a pápánál, ahelyett, hogy hagynák, hogy mindenki tegye a dolgát, és a döntések a kellő időben szülessenek meg. De az EKF-bejelentésektől függetlenül ennek a városnak az élete megy tovább. Ha pedig közben Pécs valóban Európa kulturális fővárosává kíván válni, akkor politikai kultúrában is mutasson példát. Én nem minősítek senkit és semmit.

Akkor ne minősítsünk, csak vessünk össze. Isztambul is mintegy 35 milliárd forintnak megfelelő összegből készül a kulturális főváros szerepre, és ott példásan épül a könyvtár, a konferenciaközpont. A törökök mit tudnak, amit a magyarok nem?

Jó kérdés. Sokszor jutnak el hozzám különböző hangok, mit is kéne leállítani, és mit folytatni. Ez gyakran emocionális kérdés. Én Pécsett a Liszt-teremben jártam gimnazistaként hangversenyre, ami egy udvarba volt beszorítva, lehetetlen helyre. Mindig az volt az álmunk, hogy legyen egy koncert-, és immár konferenciaközpontunk. De az érzelmeken túl meg kell vizsgálni, hogy mire van szükség, és mire nincs. Polgármesterként egy költséghatékonysági elemzést szeretnék csináltatni, mire mennyi ment el. A konferenciaközpontra tudomásom szerint 1,3 milliárd forint. Az adófizetők pénzével sokkal takarékosabban kell bánni.

Azonkívül, hogy Pécs megérdemli, mi szól a koncertközpont mellett?

Konferencia- és koncertközpont. Pécs az ország második legnagyobb egyetemével, 35 ezer hallgatóval büszkélkedhet. Ez azt is jelenti, hogy remek oktatói gárdával rendelkezik, így számtalan konferenciát lehetne tartani, de nincs hol. Ha létrejön ez a központ, sok ezerfős konferencia jön ide 2-3 éjszakára, az jelentős bevételt jelent, például a Danubius Hotelnek sem lesz szüksége arra, hogy télen bezárjon mert 20 százalékos a kihasználtsága. És erre már vendéglátóipari szakképzést is lehet alapozni.

Mi a helyzet a többivel: a Zsolnay gyár rekonstrukciójával, a könyvtárral.

A könyvtár az ellenzéki vezetésű megyei önkormányzat ügye, de nyilván a költséghatékonysági elemzés adja meg a választ. Én mindig amellett érveltem, hogy tegyük rendbe a belvárost, és csináljunk kiváló programokat. Ezek a tervek viszont szétcsúsztak.

Más kampánytémákban is sokat kell küzdenie párttársaival? Például a tubesi lokátor ügyében Szekeres Imre hadügyminisztert, az MSZP-elnökhelyettesét kellene levernie.

Ebben az ügyben Szekeres Imrének is írtam levelet, de már 1996-ban, amikor a környezetvédelmi tárcánál voltam, a minisztériumunk nyilvánvalóvá tette, hogy nem akarunk ilyen lokátort. Arról pedig mindenki mélyen hallgat, hogy lokátor ügyben a döntés az Orbán-kormány idején született, 2001-ben. Két helyszín közül lehetett válogatni, a Bükk és a Mecsek között. Ma pontosan azok támadnak a tubesi lokátorral, akik a döntés idején csendben voltak. Az a baj, hogy ebből is pártpolitikai kampányt lehet csinálni, pedig ha Pécs egységesen azt akarja, hogy ne legyen lokátor, nem lesz lokátor. Én nem akarok radarállomást a Tubesre, de ezt nem csak mondtam, hanem elsőként fordultam a jövő nemzedékek ombudsmanjához, hogy avatkozzon be az ügybe. A Tubes kapcsán nem látványelemeket, habos politikai csatákat akarok. A kormánnyal is kész vagyok konfrontálódni.

Eddig a városról, jöjjön pár személyes kérdés. Ha megnyeri a választást, elveszti a házelnöki rezidenciául szolgáló Karády-villa-, a szolgálati Audi- és a testőrök luxusát. Hogy bírja majd a polgári életet?

Ha önnek ez luxus, akkor gratulálok. Egyáltalán nem luxus, hogy hét éve lesik és őrzik minden pillanatomat. Csöppet sem bánom, ha elvesztem ezt az úgynevezett luxust, úgy döntöttem: hazajövök.

A hazajövök mit jelent – ha veszít, akkor is Pécs lesz a régi-új otthona?

Nézze, május 11-én délelőtt egy órára be kell zárom az irodámat, és magamba kell szállnom. Ha győztem, akkor is, ha veszítettem akkor is. Hogy mikor és hol fogok sírni vagy nevetni, az legyen az én titkom.

03

Pécsre hova jönne haza?

Van a Rét utcában egy lakásom, bár sokszor hallom, hogy a pletykák szerint ilyen-olyan házaim vannak, tüdőszanatóriumot vásároltunk, sőt a suttogópropaganda szerint állítólag a férjemé a parkolási társaság is, de nem, egy lakásunk van. Ugyanúgy élek mint bárki más Pécsett.

Pesten nem is tart fent egy lakást, egy házat?

Nincs. Az van, ami a vagyonnyilatkozatomban szerepel. Másokkal ellentétben az én vagyonnyilatkozatom nyilvános. Ötvenhárom éves vagyok, ledolgoztam több mint harminc esztendőt, mindennel el tudok számolni.

Ha ön vet számot, mit tart karrierje mélypontjának, az elbukott köztársaságielnök-választást, vagy például azt, hogy egyetem előtt, egy fagylaltozóban dolgozott a helyi hírek szerint?

Mi van ezzel a fagylaltozóval?

Azt mondják, egy évig ott dolgozott.

Életemben nem dolgoztam ott. Egy kézzel? Gratulálok. Azt azért hadd kérdezzem meg, ki tartotta a tölcsért? Ennyit a pletykákról.

Akkor a köztársaságielnök-választás volt a legrosszabb?

Az sem volt rossz az életemben, tapasztalatszerzésnek nagyon jó volt. Amikor azt elveszítettem azt mondtam, hogy a sors talán még valami mást akar tőlem. Nyilván így volt jó, a más talán Pécs.