Bajnai: Tisztelem Szili Katalint

2009.05.05. 18:42 Módosítva: 2009.05.05. 19:40
Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta az Indexnek, hogy nem kampányolni ment Pécsre, de megjegyezte, hogy nagyon tiszteli Szili Katalint. A kormányfő szerint alapvetően rendben az Európa Kulturális Fővárosa-projekt, és a kormány, illetve az unió nem pártszínek alapján dönt egy település támogatásáról.

Nem tart attól, hogy inkább árt Szili Katalinnak, mint polgármester-jelöltnek azzal, hogy Pécsre látogat, hisz óhatatlanul hozza magával az országos feszültségeket és a válságimázst?

Azt hiszem a viszálykodást nem én vagy Szili Katalin hozta a városba. Amit a kormány élén vállaltam, azt azért vállaltam, hogy Magyarország a lehető leggyorsabban kilábalhasson a válságból, és ne folytatódjon az országot mélybe rántó politikai viszálykodás. Egyébként Szili Katalin hívott meg Pécsre, hogy a fejlesztésekről, a város terveiről a város vezetőivel együtt beszéljünk. Nem most járok itt először, többek között az Európa Kulturális Fővárosa-programot is nyomon követtem. Ezzel miniszterelnökként is van dolgom. Azt szeretném, ha az önbizalmában megcsappant Magyarország újra büszke lenne magára, és jövőre Pécs, mint Európa egyik kulturális fővárosa, erre alkalmat adhat. Ezen keresztül tudja megmutatni magát Magyarország, és azt, hogy képesek vagyunk nagy dolgokra. Csak el kell hinnünk magunkról.

És ön elhiszi, hogy az EKF-projekt rendben lesz, miközben több nagy beruházása túlterjeszkedik az eredeti költségvetésén. Márpedig ön mondta: a pazarló projekteket le kell állítani, vagy visszanyesni. Ha az EKF megvalósítására további pénzek kellenek, akkor erre mégis ad a kormány?

Már fejlesztési miniszterként is kiálltam amellett, hogy ne költsünk többet, mint amit eredetileg akartunk. Emlékszik, ezért kezdeményeztem a Nagy Kiállítótér leállítását, mondván: nem térülne meg, nem lenne fenntartható.

Hiller István viszont nemzeti intézménnyé készül nyilvánítani a konferencia és koncertközpontot, e státusz pedig azt jelenti: az állam állja a cehet, ha fenntartható, ha nem.

Lehet, hogy lesz, ami egy picit túllóg a kereteken, de lesz olyan is, ami egy picit olcsóbb, azaz összességében várhatóan nem lépik majd át a terveket. Egyébként Magyarországnak nem is lenne rá több pénze.

Egyébként ha ellenzéki polgármesterjelölt akar hasonló programot, nagyobb beruházást megvalósítani őt is támogatná jelenlétével?

Rengetegszer jártam náluk, élő kapcsolatot tartok ellenzéki polgármesterekkel. Fejlesztési miniszterként jártam már Debrecenben, Győrben, Hódmezővásárhelyen, és most csak kapásból mondtam néhányat. Az uniós fejlesztések eloszlásából világosan látszik, hogy az ország egészét építjük. Nem lehet úgy fejlesztési programokról dönteni, hogy azt nézzük, hol milyen színű a polgármester. És elég szűk kis fejlesztési program lenne a mostani térkép alapján, ha csak a szocialista polgármestereket preferáltuk volna. A fejlesztések egy emberöltőre szólnak, ami alatt rengetegszer változik a politikai térkép, nem ez a szempont.

Nem zavarja, hogy noha politikailag azonos oldalon áll Szili Katalinnal, a polgármester-jelölt deklarált célja, hogy Tubes-ügyben szembe menjen a kormánnyal?

Szili Katlinnál ebben a kérdésben hitelesebb politikus nincs. Évek óta minden lehetőséget megragad, hogy miközben lojális a pártjával és a kormányával, ebben az ügyben kifejezze a különállását és a pécsiségét. Tisztelem érte.