Mindig rá gondolnak a pécsi Fideszben

2009.05.05. 17:35
Páva Zsoltot 1990 óta minden helyi választáson indítani akarta a Fidesz, csak néha nemet mondott. Az egyszer már polgármesterségig jutott ügyvéd most Szili Katalin ellenében próbál újrázni.
Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Riválisával ellentétben Ön mögött egy ereje teljében lévő párt áll, mégis semleges kék háttérrel kampányol, sehol egy narancssárga folt, egy Fidesz-logó. Mi a semleges látszat oka: Önből nem kér Fidesz, vagy fordítva?

Nem semleges. Pécs színe a kék és a sárga. Azt üzeni, hogy a pártnál Pécs és a pécsiek fontosabbak. Amúgy a Fidesszel jól megvagyunk egymással már vagy két évtizede. A második ok az, hogy a pécsiek kevésbé zizzennek rá a pártügyekre, a jelöltek személyiségét jobban figyelembe veszik, mint más városokban.

Ezt valamilyen felmérés mondatja önnel?

Igen. A 2006-os választás, és a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy itt működik a lokálpatriotizmus, és a civil világ is nagyon erős.

Nem egy stratégiai döntés az, hogy egy balos városban a Fidesz nem koptatja a logóját?

A jelenlegi népszerűségi indexeket figyelembe véve most mindennek narancssárgában kellene pompáznia. De mégsem, inkább Pécs, a város színeit használom. A civilek és az emberek felé fordulunk, az ő véleményükre alapítjuk politikánkat. Az értékrendemben a pécsiségem előrébb van, mint az, hogy Fidesz-tag vagyok.

Húsz éve minden választás alkalmában szóba jön, mint polgármester-jelölt. Hogy lehet valakiből örökös jelölt?

Nem vagyok örökös jelölt, három polgármester-választáson indultam a mostanival együtt. 1994-ben nyertem, 2006-ban veszítettem, igaz csak 287 szavazattal. Pécset 11 éve vezetik a szocialisták. Ez idő alatt az emberek sokat csalódtak a be nem váltott ígéretek miatt. A pécsi Fidesz csoport harmadszor kért fel arra, hogy induljak. Döntésem előtt kikértem a pécsiek véleményét.

Úgy tudjuk 1990-ben, 1998-ban és 2002-ben is indítani akarták, de akkor Ön döntött úgy, hogy inkább nem vállalja.

Ez igaz. 1998-ban azért vonultam hátrébb, mert úgy éreztem, egy erős és felkészült Fideszt kell felépíteni ahhoz, hogy eredményes lehessen az önkormányzati munka. Ez megtörtént az elmúlt 10 évben. Személy szerint is büszke vagyok a már több mint négyszáz fős szervezetre, és az azt körülvevő civilekre, értelmiségiekre. Ma minden másként van, mint 10 évvel ezelőtt. Akkor egyébként a Fideszben is többen nehezteltek a döntésem miatt, többek között Orbán Viktor is.

09

És minek köszönheti, hogy Orbán Viktor újra megbékélt?

Az idő engem igazolt, az akkori döntésem jogos volt. A Fidesz azóta megerősödött.

Egyébként, ha most Toller László lenne az ellenfele, kiállna vele is? Úgy tudjuk, a Fideszbe pont azzal vádolták, hogy a szocialisták erősembere miatt futamodott meg.

Persze kiállnék. Legutóbb is Toller Lászlóval szemben álltam ki. Tragikus balesete 2006. június 19-én történt, és a pécsi Fidesz-csoport korábban, 2006. június 3-án eldöntötte, hogy engem indít polgármester-jelöltként, amit akkor örömmel el is vállaltam. Őszintén szólva szívesen tenném, mert az azt jelentené, hogy Toller egészséges.

Hogy érzi, tudja produkálni a választáson az országos közvélemény-kutatások fideszes eredményeit? Ezek szerint a Fidesz, illetve jelöltjei joggal számíthatnak mintegy 60 százalékos győzelemre.

Ahogy utaltam rá, Pécs ilyen szempontból egy sajátos város, a jelöltek személyisége erősebben esik latba. Nem a Fidesz, illetve az MSZP indul arc nélküli erőként, mint egy listás választáson, hanem a régóta legnépszerűbb MSZP-s politikus startol ellenem, így leredukálni ezt egy szimpla fideszes-szocialista meccsre, a valóságtól való elrugaszkodott dolog lenne. Itt nincs papírforma. De ilyen komoly dolgokban nem is akarok tippelgetni. Egy biztos, a pécsiek nagyon elégedetlenek, mert becsapottnak érzik magukat. Hittek a szocialistáknak, és csalódtak, mert kisemmizték őket.

Azért optimista?

Az vagyok, az voltam világéletemben.

Ha hajlandó műhelytitkokat elárulni, a belső felméréseik mit mutatnak: hogyan áll Szili Katalinhoz képest?

Hatvanezer pécsit kérdeztünk meg még februárban, hogyan látják a várost. 80 százalékuk tartja szükségesnek az önkormányzati szerződések és a gyanús ügyek felülvizsgálatát, és elvárja, hogy törvénysértés esetén legyenek következmények. Ha ezt összeveti azzal, hogy az önkormányzati vezetés minden ízében szocialista és Szili Katalin kiválasztottjai, akkor sok mindenre megkapja a választ.

Milyen intézkedésekkel ellensúlyozná polgármesterként helyben a Bajnai-féle megszorításokat?

Az önkormányzatok eddig sem voltak, és most sincsenek könnyű helyzetben. Rendszeresen úgy kapnak hatásköröket, megoldandó feladatokat, hogy ezekhez nem rendelnek hozzá pénzeket. Azaz ugyanazért az összegért vagy tíz éve egyre több feladatot kell ellátniuk a településeknek. És ezt a problémát csak elmélyítették a mostani megszorítások, miközben Pécs nagyon rozoga költségvetési lábakon áll. De Pécs mégiscsak egy 40 milliárdos főösszegből gazdálkodó város, és ebben a keretben azért akadnak tényeleges tartalékok, amelyek kiaknázása adhat bizonyos mozgásteret az önkormányzatnak.

Konkrétan?

Van tartalék az intézményrendszer és az önkormányzat működtetésében, és persze a legfontosabb, hogy a helyi gazdaságot megtámogassuk. Munkát adjunk a helyi vállalkozásoknak, mert az munkahelyeket, bevételeket, befizetendő adókat jelent. Hogy a turizmust, éppen az EKF-re készülve meglódítsuk, mert az is munkahelyeket és adóbevételt jelent. De a vagyonkezeléssel is sokat tehetünk, hogy ne legyenek üresek a belvárosi boltok, éttermek, hanem a kedvezményekkel lendületet kapjanak a vállalkozni akarók.

08

Ami különböző cégek szerződéseit illeti, Ön a közgyűlés tagjaként egy olyan konstrukciót szavazott meg a Pannon Power Holding Zrt. (a pécsi erőmű) kapcsán, ami miatt bevételtől esett el a város. Miközben Ön ügyvédként is dolgozik az említett társaságnak. Hogy egyeztethető ez össze a racionális gazdálkodással?

Szögezünk le egy fontos dolgot az elején: nem bevételtől esett el, hanem bevételhez jutottak a pécsiek. A közgyűlés döntésének köszönhetően több mint 10 százalékkal csökkennek a távfűtési díjak és elindul egy 10 milliárd forintos beruházás, amely reményeink szerint sok pécsi és környékbeli vállalkozásnak ad munkát. Az új biomassza erőmű több mint 2 ezer családnak jelent hosszú-távú megélhetést a terménybeszállítással, arról nem is beszélve, hogy a blokk elindulásával Pécs lesz Európa első Zöld városa, miután a távfűtés teljes egészében megújuló energiával történik majd. Kérdésének második felére válaszolva meg kell jegyeznem Pannon Power Zrt. egy önálló, magánkézben lévő társaság, melynek irodám ügyvédi szolgáltatást nyújt. Szerződéses viszonyban vagyunk a társasággal, hat peres ügyben képviseljük. Megbízásunknak semmi köze ahhoz, hogy képviselőként miként szavazok a közgyűlésben. Sok olyan döntést tudnék mondani Önnek, amikor éppen a Pannon Power javaslatával szemben szavaztam: ilyen volt minden áremelési javaslatuk, mert az nem a pécsiek érdekét szolgálta volna.

Saját pártjában, a Fideszben is támadják, egy körlevélben kárhoztatták a siklósi kórház privatizációja miatt. A Fidesz nyilatkozatban cáfolta, hogy Ön közreműködött az intézmény privatizációjában, egy internetes videó tanúsága szerint viszont mégis.

Egy éven belül másodszor próbálnak lejáratni ezzel, megpróbálják rám tolni az egészet. Elég szegényes próbálkozás a lejáratásomra. Ami a konkrét ügyet illeti: annyit tettem, hogy amikor a polgármester arra kért, közvetítsek a felek között, akkor bemutattam neki egy céget, és kiszálltam a történetből, aztán pedig jelen voltam a siklósi önkormányzat testületi ülésén, ahol a privatizációról döntöttek, mert meghívtak. A döntést a testület hozta, amelyben a kisebbségben lévő Fidesz képviselői természetesen a döntés ellen szavaztak. Ennyi.

Nehéz vádló közegben. A közgyűlésben sem lenne könnyű, ahol csak a kisebbség támogatását bírná. Egyik interjújában azt nyilatkozta, hogy polgármesterként csak nagyon szűk mozgástérrel számol, gyakorlatilag a túlélésre készül.

Arról beszéltem, mit lehet másfél év alatt csinálni. Gyakorlatilag azokat az új irányokat ki lehet jelölni, amelyik mentén elindítható a jelenlegi nehéz helyzetből való kilábalás. Kiküldtem hatvanezer levelet, és megkérdeztem a pécsieket, hogy mit szeretnének. A hosszú távú irányokat a pécsiek véleménye alapján jelöljük ki. Rövidtávon pedig a pénzügyi krízis elkerülése a cél, és az EKF kínálta lehetőségekkel élve kitörni az apátiából, kitörni a lefelé menő spirálból. Ez a terv, ez jelenti a túlélést.

07

1994 és 1998 között már volt egy négyéves ciklusa, ami akkor az országos fideszes győzelmi trend ellenére sem folytatódott. Ebből az időszakból mire a legbüszkébb?

Az egy érdekes négy év volt, több mint a felében kisebbségi kormányzással kellett bíbelődni, de ezt jól csináltuk.

Mi volt a siker fokmérője?

Pécs nem sok mindent érzett meg a veszekedős, kiabálós közgyűlési munkából. Sok mindenre vagyok büszke azokból az időkből. Csak néhányat említenék: A városnak 500 millió forint hitele volt csak, ma ennek hatvankétszerese, 31 milliárd forint az adósság. Én hoztam Pécsre az Elcoteq-et, amely máig a város legnagyobb foglalkoztatója. Akkor épült meg Pécs azóta is egyetlen fedett uszodája, a Hullám Fürdő, és újítottuk fel a Városi Sportcsarnokot, ahol Pécs kosárlabda EB-t rendezett. Ebben az időben kapta meg Pécs az UNESCO Békedíját. Emlékszem, előfordult olyan extrém helyzet, hogy komplett elmegyógyintézet települt le Pécsett, Boszniából jöttek ápolók, betegek orvosok és egy nap alatt kellett helyet találni nekik. Vagy sebesültek jöttek Eszékről, és a város sikerrel oldotta meg a karitatív feladatokat.

Az EKF-projekt azért komoly munkahelyteremtő vállalkozás lehet, már ha rendesen megvalósul. Amennyiben polgármester lesz, miképp kezeli például a könyvtár ügyét, amit az ellenzéki vezetésű megyei közgyűlés intéz. A digitális könyvtár eredetileg 7-8 milliárd forintból indult, majd 2 milliárdot a megye átengedett a városnak a koncertközpontra. A könyvtárat 5,5 milliárd forintból akarták megépíteni, de a kiírás már csak 4,5 milliárd forintról szólt, majd ezt visszavonták, és az új tétel 4,092 milliárd lesz. Amiből szakemberek szerint az anyagárra nem elég. Megkérdezte a megyei közgyűlés elnökét, hol a hiányzó 1,5 milliárd, és egy működő könyvtárat kap-e Pécs?

Az eredeti kiíráshoz képest semmi sem változott. Legfeljebb a beruházásokat körüllengő pletykákban szerepelhetnek ilyen összegek. A projekt mérete sosem volt 7-8 milliárd forint. A kezdetektől fogva 5,5 milliárd forint szerepelt a tervekben, ebből 4,092 az építés költsége, a projekt keretében elszámolható egyéb költségekkel emelkedik a beruházás mértéke 5 milliárd forint fölé. A város ebben az esetben csak a lokalitás, a könyvtár az egyetem és a megye közös ügye, nem Pécsé. Hargitai Jánosék ebben a projektben nagyon komoly partnerek, és kényesen vigyáznak rá, hogy senkit ne engedjenek beleszólni a könyvtár ügyébe. A megye és a város 2010. január elsejétől hoz létre egy társulást, amelyben közösen üzemeltetik a városi és az új megyei könyvtárat.

Nézzük az Ön pályáját, méghozzá útpályáját: azt nyilatkozta, angol módszerrel kell megoldani a kátyúproblémát. Eddig ez a városnak miért nem jutott eszébe, és mi az angol kátyúzási módi?

Pontosítok. Skót technológiáról van szó, amit a glasgowi egyetemen találtak ki, de hasonló technológiával dolgoznak az USA-ban is. Van egy nyolcvanszor nyolcvanas, illetve egy százhússzor százhúszas négyzet alakú speciális felületű tárgy. Ezt ráengedik a javítani kívánt kátyúra, egy infra sugárral felforrósítják 200 fokra az alatta lévő területet, amikor ez megtörtént, a forró aszfaltot felkaparják, egy olajszerű anyaggal felhígítják, egy kis új aszfaltot is hozzákevernek, majd kis kézi hengerrel keményre simítják. Egy kátyú eltüntetése száradási idővel együtt 35 perc, azaz nem kell – mint nálunk –, felvágni az aszfaltot, körbekeríteni a javított területet, és rávonulni több munkagéppel. Csak lestem. Ráadásul fele annyiba kerül, mint a hagyományos módszer. Négy-öt ilyen géppel el lehet tüntetni a város összes kátyúját egy év alatt. Ha rajtam múlik, bevezetem, ráfér a pécsi utakra.