Késik a minta az új influenza elleni vakcinához

2009.05.05. 15:33 Módosítva: 2009.05.05. 16:05
Székely Tamás egészségügyi miniszter legújabb nyilatkozata szerint csak a jövő héten kaphat Magyarország megfelelő vírustörzset a sertésinfluenza elleni vakcina gyártásához. A késés oka, hogy a WHO egyszerre akarja átadni minden államnak a megfelelő minőségű mintát.

A tervek szerint jövő héten érkezhet meg a A/H1N1-es vírustörzs az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi referencialaborjába, és ezzel megkezdődhet az ellenszérum elkészítése - mondta kedden az Országgyűlésben napirend előtt az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azt ígérte: mire Magyarországra érkezik a járvány, addigra készen lesz a vakcina.

Magyar szakemberek már két hete beszélnek arról, hogy hazánk hamarosan megkezdheti a vakcina gyártását. Legelőször április 26-án vetette fel Bujdosó László, a magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, hogy megpróbálnak mintát szerezni a vírusból.

Április 29-én Bujdosó László azt mondta: napokon belül megkezdődhet az oltóanyag gyártás, amint megkapják a vírustörzset.

Április 30-án a Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke azt jelentette be, hogy napokon belül kap Magyarország olyan vadvírust, amelyből 8-12 héten belül Magyarország vaószínűleg a világon először lesz képes vakcinát előállítani. Mint Bujdosó László közölte: a vadvírus átvételét már csak az az egyszerű technikai ok akadályozza, hogy mikor lesz repülőjegy a hazaszállításához.

Ehhez képest Székely Tamás legújabb nyilatkozata további csúszást jelen. Az Index információi szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden államnak egy időben akarja átadni a megfelelő minőségű mintát, amelyből meg lehet kezdeni az oltóanyag-gyártást.