Amerikai harcművésszel ijesztget az SZDSZ?

2009.05.06. 15:05 Módosítva: 2009.05.06. 18:10
A párt kampányplakátjainak egyike egy marcona kopasz "árpádsávos" és egy átlagos arcú férfi ellentétére épít. A zord skinhead valójában egy híres amerikai sportoló, írja a Magyar Nemzet. Az SZDSZ cáfol, a kép használati jogát egy ügynökségtől vásárolták.

A szabad demokraták egyik európai parlamenti választási kampányplakátja egy zord tekintetű, "árpádsávosok" feliratú kopasz férfi arcával próbálja meggyőzni a tétovázó szavazókat – írja a Magyar Nemzet. A liberális párt plakátsorozatának állandó kérdése a "Ki lesz a harmadik erő?", központi motívuma pedig az "árpádsávosokkal" való ijesztgetés.

Az piros-ezüst csíkos történelmi zászló az utóbbi időkben a szélsőjobboldal, a Magyar Gárda, valamint a harmadik legnagyobb politikai erővé válásra reális esélyekkel rendelkező Jobbik szimbólumaként vált ismertté. Csakhogy a fotón nem egy skinhead, hanem Tito Ortiz, a híres amerikai utcaiharcos küzdősportoló látható.

szdsz

A lap kérdésére Horn Gábor, a párt kampányfőnöke elmondta, hogy a plakátokat egy ügynökség készítette, ezért nem volt tudomása arról, hogy ki szerepel a képen. Az ügynökség nevét nem árulta el. A Magyar Nemzet megkereséste Ortiz managementjét, ahol meglepődtek, és utánanéznek a történteknek.

A mexikói származású Tito Ortiz pankrátorként kezdte, 2000-2003 között félnehézsúlyú ketrecharc-világbajnok volt az amerikai UFC profiszervezetnél. Később a másik nagy szervezet, az MMA színeiben indult, és a Wikipedia szerint 2006-ban ő vonzotta a a legtöbb fizetőnézőt a televízióban. Ortiz élettársa minden idők egyik leghíresebb amerikai pornószinésznője, Jenna Jameson, aki visszavonulását követően idén márciusban szülte meg ikerfiaikat.

Több olvasónk is felhívta a figyelmet a tévedésre, sőt, feltehetően az eredeti fotót is megtalálták, amit itt lehet megnézni.

SZDSZ: Nem is Ortiz

Az alábbiakban szó szerint közöljük az SZDSZ friss közleményét:

"A mai nap során egy napilapban téves állítás jelent meg azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ választási plakátján Tito Ortiz mexikói utcaiharcos-bajnok szerepelne. A plakáton szereplő férfi nem azonos a sportolóval, a párt a kép használati jogát ún. „imagebank”-tól vásárolta, így az SZDSZ rendelkezik a kép felhasználásának jogával.

Minden magyar állampolgárt, így a szélsőségeseket is – nagyon helyesen – szigorú személyiségi jogok védik. Az SZDSZ nem él vissza senki képmásával vagy más személyes adatával, még akkor sem, ha a szélsőjobboldali honlapok ezt mindennap megteszik mindazokkal, akik nem tetszenek nekik. Ezért a reklámügynökségünk olyan modellek fényképeit használja, akik előzőleg hozzájárultak a reklámcélú felhasználáshoz."

Ortiz a fightsportusa.com fotóján
Ortiz a fightsportusa.com fotóján