Sokba kerül a gyógyszerek mellékhatása

2009.05.06. 11:59 Módosítva: 2009.05.06. 12:12
A gyógyszermellékhatások jelentős közegészségügyi terhet rónak az Európai Unióra, ennél azonban sokkal nagyobb probléma, hogy a betegek biztonságának védelme e szempontból nem optimális – ez derül ki az Európai Bizottság tavaly év végén Brüsszelben nyilvánosságra hozott tanulmányából. Az EU-ban évente a gyógyszerek mellékhatásai által okozott egészségkárosodás teljes társadalmi költsége 79 milliárd euró. A nem várt gyógyszerreakciók miatt 197 ezren vesztik életüket.

A gyógyszerfejlesztésre vonatkozó jogszabályok miatt bizonyos mellékhatásokat csak a gyógyszer engedélyezését és piacra jutását követően észlelnek az orvosok, ezért fontos lenne, hogy a tagállamok az eddigieknél is nagyobb súlyt fektessenek a mellékhatások felmérésére. Az erőfeszítések nem lennének hiábavalók, már csak azért sem, mert az Európai Bizottság hatásvizsgálatának becslése szerint a kórházi felvételek 5 százalékát káros gyógyszerreakciók miatt rendelik el, a bennfekvő betegek 5 százaléka szenved a készítmények ártalmas és nem kívánt hatásaitól, és ez a kórházi halálesetek ötödik leggyakoribb oka.

Hazánkban az orvosok a vélhetően szükségesnél jóval ritkábban jelzik az Országos Gyógyszerészeti Intézet felé az esetleges váratlan tüneteket: 2008-ban körülbelül 750 spontán mellékhatás-jelentés érkezett a hivatalhoz. Magyarország lakosságszámához viszonyítva ez elég kevés, nyilvánvalóan jóval több esetben okoznak ártalmas és nem kívánt reakciókat a készítmények. A közlések számát elemezve szembetűnő a folyamatosan emelkedő tendencia: tavaly már több mint háromszor annyi mellékhatásról számoltak be, mint 2004-ben. Ez annak is köszönhető – vélik az OGYI szakemberei, hogy a gyógyszerforgalmazó cégek egyre nagyobb figyelmet szentelnek ennek a problémának. A nemzetközi adatok azonban azt bizonyítják, hogy messze elmaradunk a legkiválóbb tájékoztatási rendszerrel büszkélkedőktől: a 2007-es adatok szerint Új-Zélandon 800, az Egyesült Államokban pedig 400–600 bejelentés jut 1 millió lakosra évente. Hazánkban és Szlovákiában már jóval kevesebb esetet regisztráltak, egymillió lakosonként hatvan-hetvenet.

A Sanofi-aventis Zrt. munkatársai utánanéztek, miért kevesebb hazánkban a mellékhatás-bejelentések száma, mint Európában általában. Felmérésük szerint Magyarországon leggyakrabban a pszichiáterek, a neurológusok és a háziorvosok számoltak be arról, hogy betegük ismét felkereste őket, s tüneteik miatt módosítaniuk kellett a terápián. A belgyógyászok, pulmonológusok, reumatológusok jóval ritkábban, általában kéthetente, havonta kerülnek ilyen helyzetbe. A valamennyi szakterületen általánosnak tekinthető észlelés ellenére az orvosok zöme még sosem jelentett be gyógyszermellékhatást. A kutatásból az is kiderült, hogy az orvosok többsége, 61 százaléka tart attól, hogy a bejelentés után a biztosító ellenőrei megvizsgálják, helyesen jártak-e el, amikor az adott gyógyszert felírták. A megkérdezettek 26 százaléka sem a mellékhatások figyelését, sem azok bejelentését nem érzi fontosnak. Úgy gondolják, közlésük után nem történik semmi érdemleges, csak egy papírral több lesz a fiókban. Megdöbbentő, de csak 27 százalékuk tudott arról, hogy a bejelentés kötelező, 56 százalékuk önként vállalt társadalmi munkának gondolja ezt a tevékenységet.

A cikket a Medical Online portálon olvashatják el itt.