Feleségükön keresnek az országgyűlési képviselők

2009.05.07. 14:59 Módosítva: 2009.05.07. 15:25
Fű alatt, de azért legálisan egészíthetik ki a családi kasszát az országgyűlési képviselők. A honatyáknak semmi sem tiltja, hogy feleségüket vegyék fel az Országgyűlés által fizetett alkalmazotti helyre. A kilencfős MDF-csoportból hárman éltek a lehetőséggel.

Az elszámolási kötelezettség nélküli támogatások mellett más módszer is rendelkezésre áll a parlamenti képviselők számára, hogy növeljék bevételeiket.

Nem verik nagydobra, de a magyar honatyák családjuk bevételeit minden hónapban kiegészíthetik a képviselői alapdíj 60 százalékával, csupán annyit kell tenniük, hogy az országgyűlés hivatala közeli hozzátartozójukat - kézenfekvő módon házastársukat - vegye alkalmazásba hivatali asszisztensként.

Bakos Emil, a hivatal vezetője az Index kérdésre elmondta, nekik nincs kimutatásuk arról, hogy a képviselők alkalmaznak-e rokont, ezt nem is vizsgálhatják, hiszen a képviselők javadalmazásáról szóló törvény nem tiltja. A jogszabály csupán annyit rögzít, a hivatal, tehát az állam „képviselőnként egy személy alkalmazásának pénzügyi feltételeit (személyi juttatásokat és annak járulékait) biztosítja". „A képviselő vállalkozóval is megállapodhat képviselői munkája segítéséről, és alapdíjának 60 százaléka erejéig számolhat el alkalmazottra." A bruttó 220 ezer forintos alapdíjjal számolva ez a tétel havi nettó 90 ezer forintra jön ki.

(A képviselők munkáját természetesen nemcsak ez a személyenként járó asszisztens segíti. Minden frakció köztisztviselőkből és "köztiszviselőnek nem minősülő alkalmazottakból" álló hivatali gárdát állíthat fel, és a függetleneknek is jár a hivatali feladatok ellátására egy másik keret.)

A módszer elterjedtségéről képet adhat, hogy az időközben megszűnt MDF-frakció tagjainak harmada feleségét szerződtette. Karsai Péterné és Dragon Pálné mellett a fizetési listán szerepel Csapody Miklós neje is, aki mellékfoglalkozásban látja el a feladatot. Főállása ugyanis az Oktatási és Kulturális Minisztériumban van, ahol 2006 óta a Nemzetközi Szakállamtitkárság Nemzetközi Koordinációs Főosztályát irányítja főosztályvezetőként.

Az üggyel kapcsolatban kerestük telefonon Csapody Miklóst, de nem vette fel. A mobiljáról átirányított hívást, nem felesége, hanem az MDF-es titkárság fogadta.

Hasonló módon jártak el a brüsszeli EU-képviselők is, amíg botrány nem kerekedett a rokonok alkalmazásából. Ott jóval nagyobb összeg, havi 17 540 euró (több mint ötmillió forint) sorsa a tét. Minden képviselő maximum ennyit költhet asszisztensekre és szakértőkre. Miután azonban kiderült, hogy sokszor, valódi munkavégzés nélkül a családi cégek számlájára vándorolt a pénz nagy része, az európai parlamenti képviselők a szigorítás mellett döntöttek. A következő ciklustól, azaz a júniusi választás után már tilos lesz a családtagok, rokonok felvétele.