Már vizsgálják a vadvírust

2009.05.07. 17:37
Az Omninvest 5-6 millió oltóanyag gyártását tervezi, de ha kell, tízmillió ampullát is előállítanak. Közben Kanadában meghatározták az új vírus bázissorrendjét.

Megkezdődött az új típusú influenza vadvírusának vizsgálata, a következő lépés a tesztvakcina elkészítése, majd annak vizsgálata lesz - közölte Németh Zsolt, az oltóanyag gyártására felkészült pilisborosjenői cég, az Omninvest Kft. szóvivője.

A két, összesen három hónapig tartó vizsgálat után az oltóvírus birtokában kezdődhet el a nagyüzemi gyártás. Németh Zsolt szerint az Omninvest heti 500 ezer adagot bizonyítottan képes előállítani, ám ha szükséges, akkor ennél többet is.

Tízmillió ampullára is képesek

Ötven-hatvan százalékos oltottságra, azaz 5-6 millió ember számára elégséges oltóanyag gyártására készülnek, de ha az egészségügyi hatóságok úgy döntenek, hogy mindenkinek meg kell kapnia a szérumot, akkor néhány héttel meghosszabbítva a munkát, tízmillió ampullát is elő tudnak állítani.

A cég nemcsak a gyártásra, hanem a kiszállításra is kész tervekkel rendelkezik. Ha pedig a helyzet úgy hozná, a folyamatosan készülő oltóanyag közvetlenül az úgynevezett oltóközpontokba kerülne, ahol a háziorvosok "éjt nappallá téve" oltanák a lakosságot - mondta a szóvivő.

A kanadai siker is segíthet

A vakcina magyarországi gyártását nem befolyásolja az a tény, hogy Kanadában első ízben sikerült meghatározni az új típusú H1N1-vírus DNS-szekvenciáját (bázissorrendjét) - mondta Németh Zsolt.

Magyarázata szerint a DNS-szekvencia meghatározása tulajdonképpen a vírus szaporodásához szükséges információ-sorrend felfedezését jelenti. Fontos ismeretről van szó, mert a kutatók egyre inkább megértik: mivel is állunk szemben.

Mindez azonban nem befolyásolja, így nem is gyorsítja meg az új influenzavírus elleni oltóanyag gyártási előkészületeit.