Seres Mária gyorsasági rekordot állított fel

2009.05.08. 17:28
A képviselők számlás elszámoltatásáért népszavazást kezdeményező Seres Mária néhány napos pártja 18700 ajánlószelvényt gyűjtött a péntek délutáni leadási határidőig. A Civil Mozgalom indulni ugyan nem tud az EP választáson, de egy kopogtatócédula-gyűjtési gyorsasági rekord valószínűleg az új párté.

Majdnem sikerült az EP-választási részvételhez szükséges 20 ezer támogató aláírás megszerzése az alig egy hetes Civil Mozgalomnak.

A Seres Mária által alapított vadonatúj politikai párt a péntek 16 órai leadási határidőig 18700 darab ajánlószelvényt gyűjtött össze.

Az építésznő tavaly ősszel robbant be a politikába, amikor az OVB elé terjesztette az "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" kérdést. Az engedélyezett népszavazási kezdeményezésre messze túlteljesítette a szükséges aláírás mennyiséget, 200 helyett végül 605 ezer támogatót gyűjtött össze.

A honlapján indított mozgalomból nőtte ki magát a párt is, mondta az Indexnek Seres Mária. Az aláírásgyűjtésben segédkezőkkel döntötték el, hogy az kezdeményezés sikere láttán leteszik a névjegyüket az EP választáson is.

Beláttuk, hogy a népszavazás nem a megfelelő intézmény. Egy kérdéshez egy év és négymilliárd forint kell, ezért más formában próbáljuk meg hallatni a hangunkat – mondta Seres Máris hozzátéve, hogy pillanatnyilag azt sem lehet tudni, lesz-e júniusban referendum, mert a népszavazást néhány magánember beadvánnyal támadta meg az Alkotmánybíróságon.

Seres szerint a hirtelen döntés miatt nem sikerült végül a 20 ezres határ elérése, de miután néhány nap alatt körbeutazta az országot, azt érzékelte, hogy az embere keresik az eddigi politikától elhatárolódó új kezdeményezés lehetőségét.