Bajnai: Jó úton járunk

2009.05.10. 11:43 Módosítva: 2009.05.10. 11:43
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a piac visszajelzései és a külföldön folytatott tárgyalások egyaránt azt mutatták, hogy az ország jó úton indult el, amelyről nem szabad letérni. A kormányfő szerint a forint erősödése is többek között az elmúlt egy hónap intézkedéseinek tudható be.

Bajnai Gordon szerint az elmúlt hetekben, az új kormány felállása óta, Magyarország politikai és gazdasági értelemben egyaránt stabilabbá vált. "Jó úton járunk, amelyről nem szabad letérni, mert már ma is látszanak az első halvány, de pozitív jelek" - fogalmazott az MTI-nek a miniszterelnök.

"Elindultunk egy úton, amelyet nem csak a forint erősödése, vagy az alacsony költségvetési hiány jellemez, de a visszatérő bizalom is" - mondta. Szerinte többek között ez látszik a piac visszajelzéseiből, de a külföldi kormányfőkkel folytatott tárgyalásain is ezt tapasztalta.

Bajnai Gordon azt mondta, hogy a kormány az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett partnereivel és az elmúlt szűk egy hónapban számtalan fontos, a válság hatásainak enyhítésére képes intézkedést hozott. Hozzátette, hogy a parlamenti többség támogatásával következetesen végrehajtják a válságkezelő programot, már jelentősen visszafogták az állami kiadásokat, de további intézkedésekre is készülnek.

A kormányfő szerint több másik mellett fájdalmas, de szükséges döntés a 13. havi nyugdíj megszüntetése. Kiemelte az alsó szja sávhatár felemelését, amelynek eredményeként, véleménye szerint, több tízezer ember fizet majd kevesebb adót. A fontos intézkedések közé sorolta a munkaadói járulék 5 százalékos csökkentését, amellyel az olcsóbbá váló foglalkoztatás hozzájárulhat a munkahelyek védelméhez. A fontos kormánydöntések között említette a büntető törvénykönyvnek a közrend és a magánvagyon fokozott védelme érdekében végrehajtott szigorítását.

Bajnai Gordon úgy látja, hogy a nemzetközi gazdasági válság közel sem ért véget, éppen ezért továbbra is elszántan végigcsinálják amit elkezdtek, hogy Magyarország a válság elmúltával egy gyors növekedési pályára állva fenntartható módon gyarapodhasson.