Polgármestert választanak Pécsett

2009.05.10. 08:46 Módosítva: 2009.05.10. 18:43
Rendben megkezdődött az időközi polgármester-választás Pécsett vasárnap, melyet Tasnádi Péter korábbi városvezető halála miatt tartanak. További három településen is választások zajlanak.

Közepes részvétel mellett, nyugodt körülmények között zajlik az időközi polgármester-választás Pécsett - közölte Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője vasárnap. Másfél órával a szavazóhelyiségek zárása előtt 40 százalék alatti volt a részvétel - derül ki a választási iroda internetes oldalán közölt adatokból. Délután fél hatig a választók 38,37 százaléka, összesen 48.802 ember járult az urnák elé. A mintegy 152 ezer lakosú Pécs 127 ezer 198 választópolgára este hét óráig, összesen 155 szavazókörben szavazhat.

A helyi választási bizottság tizenhét beadványt tárgyalt a délelőtt folyamán, ebből háromnak helyt adott, hatnak csak részben, nyolcat pedig elutasított. A megalapozottnak talált kifogások egyike plakát átragasztására, a másik egy pólón viselt választási felhívásra, a harmadik egy olyan szórólapra vonatkozott, amelyen nem tüntették fel a kiadó legfontosabb adatait.

A polgármesteri székre Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, az MSZP jelöltje és Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje pályázik.

A választás egyfordulós, az a jelölt győz, aki több érvényes szavazatot kap. Szavazategyenlőség esetén a választást egy későbbi időpontban megismétlik. Előzetes eredmények este nyolc óra körül várhatók. A helyi választási bizottság egész délelőtt folyamatosan ülésezik majd, mert a grémiumhoz tíznél is több beadvány érkezett leszaggatott, átragasztott plakátok, valamint szórólapok terjesztése ügyében.

Pécsett egy önkormányzati képviselőt is választanak; a 8. számú egyéni választókerületben a korábbi képviselő lemondása miatt kell időközi választást tartani.

Pilicscsabán is választanak

Új polgármestert választ a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Martonyi 342 szavazásra jogosult polgára is, ugyanis a település korábbi polgármestere, Drencsán Balázs Péter januárban lemondott posztjáról. A polgármesteri posztért három független jelölt indul.

A Pest megyei Piliscsabán polgármestert és képviselő-testületet is választanak. A 13 tagú képviselő-testület február 10-én feloszlatta magát, mivel a polgármester nem tett eleget a felszólításnak, hogy mondjon le. A polgármesteri posztért hatan indulnak.

A Zala megyei Pethőhenyén arról tartanak helyi népszavazást, hogy a község önkormányzata átadja-e Cserlap, Hosszúhegy és Kápolnahegy lakott területrészeit Zalaegerszegnek. A helyi népszavazást sajátos körülmények között, a vasárnap este kezdődő közmeghallgatás keretében tartják. Az önkormányzati törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az 500 lélekszám alatti településeken falugyűlésen bonyolítsák le a népszavazást. A helyi népszavazáson a három településrészen élő 22 választásra jogosult adhatja le szavazatát.