Szavazógyűjtőt kaphattak el a rendőrök Pécsen

2009.05.10. 19:01 Módosítva: 2009.05.11. 12:33
Rendőrök igazoltattak Meszes városrészben két, a szavazókör előtt várakozó férfit. Autóval hoztak embereket szavazni. Egyikőjüknél, aki a Fidesz helyi aktivistája, neveket, címeket tartalmazó listát találtak.

Korán pörögni kezdett a szavazás Pécsen. Meszesen például már reggel nyolckor sorban mentek az urnához, volt olyan, akit többedmagával autóval szállítottak a szavazókörhöz. Tele volt például az a piros Opel is, amelyik többször is felbukkant a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában berendezett szavazókör körül. Elől atlétatrikós sofőr és egy narancssárga felsős, listát szorongató ember, hátul a választójoggal rendelkezők.

Az elől ülők kint maradtak, a hátul lévők bementek szavazni, amikor hirtelen két dzsip állta el a parkoló Opel útját, és pár percen belül feltűnt a rendőrség is a helyszínen. Igazoltatták az autóban ülőket, felirták az adataikat. Az anyósülésről kiszólított narancssárga dzseki tulajdonosa (azt mondják, ő a Fidesz helyi szervezője) telefonálni akart, de nem hagyták. A holmijai közül előkerült egy lista is, nevekkel, címekkel, kiért hova kell menni. Magyarázata szerint a kocsiban ülők pecázni indultak, de úton a víz felé beugrottak letudni az állampolgári feladatot.

Hogy miképp akadt horogra a korai órákban a fideszes szavazatszállító, az nem tudható biztosan, a legvalószínűbb, hogy a városban cirkáló, egymással a kapcsolatot telefonon tartó szocialista figyelőbrigádok buktatták le. A rendőrségi igazoltatással végződő esetről videófelvétel is készült, amin a szereplők és az igazoltás pillanatai mellett az is látható, hogy a narancssárga felsős férfi később egy benzinkút oldalában beszélget Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel, illetve Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval (aki e minőségében a kampányért felel). (A videón a 48. másodpercnél a bal oldalon a barna inges Kubatov Gábor, a fehér inges szemüveges Hoppál Péter.)

A rendőrök által az igazoltatásnál lefoglalt iratok a jegyző asztalán landoltak. Az Index információi szerint volt köztük olyan, amin „a három csapás” törvényről szóló népszavazás támogató polgárok sorjáztak (amenyiben ez így van, az felveti a jogosulatlan adatkezelés és a személyes adatokkal való visszaélés gyanúját, az egész ügy pedig a választójogi törvény megsértését).

Kubatov Gábor pártigazgató lapunk megkeresésére nem kívánta kommentálni az ügyet.