Rákkeltő azbeszt a volt nemzetvédelmi egyetemen

2009.05.11. 13:22 Módosítva: 2009.05.11. 13:36
Rákkeltő azbeszt kerülhet a levegőbe az Üllői úton a volt Nemzetvédelmi Egyetem épületének bontásánál, állítja a Levegő Munkacsoport. A környezetvédelmi civil szervezet bűncselekmény gyanúja miatt az ügyészséghez fordult.

Az Üllői úton, a volt Nemzetvédelmi Egyetem bontása közben kiderült, hogy rákkeltő azbeszt kerülhet a levegőbe, ami veszélyezteti az ott dolgozók és a közeli buszvégállomáson várakozók egészségét - olvasható a szervezet közleményében.

A Levegő Munkacsoport és a Nemzeti Azbesztmentesítési Program Munkacsoport beadványában azt kérte az ügyészségtől, hogy vizsgálja felül az épület bontására kiadott engedélyek törvényességét. Az ügyészségnek azt is meg kell állapítani, hogy melyik hatóságnak kell intézkednie az azbeszt-szennyezés megakadályozása érdekében.

Kérték továbbá, hogy az ügyészség rendeljen el nyomozást a szennyezett hulladék jogellenes elhelyezése miatt, mert szerintük a gondatlan bontással megsértették a környezetkárosításról és a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt.