Herényi: Hock, Katona és Pettkó kizárta magát az MDF-ből

2009.05.13. 10:41 Módosítva: 2009.05.13. 13:30
Az MDF elnökhelyettese szerint három képviselőjével lesz szegényebb a Magyar Demokrata Fórum, amely továbbra sem tud, és most már nem is akar frakciót alakítani a parlamentben. Katona és Pettkó továbbra is MDF-esnek tartja magát.
Hock Zoltán
Hock Zoltán

Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András "magukat törölték az MDF tagjai sorából", írta Herényi Károly és Makay Zsolt a párt országos választmánya tagjainak küldött szerdai levelében.

A levél szerint Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András az MDF-választmány május 9-i, csaknem 90 százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelent meg, vagy adott pozitív nyilatkozatot az országgyűlés május 11-i, hétfői ülésére tervezett frakcióalakításról. Így az MDF Császár Antal egykori fideszes képviselő csatlakozásával együtt sem tudta volna megalakítani parlamenti frakcióját.

"Az MDF Alapszabálya egyértelműen fogalmaz: az illető politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, s ezzel elváltak útjaink" - írta a levélben Herényi Károly. A párt alapszabályának 9. szakaszának 3. bekezdése szerint "törléssel szűnik meg a tagsági viszony, ha a párt jelöltjeként megválasztott országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati képviselő a képviselőcsoport megalakításában nem vesz részt" - áll a levélben.

Egyes vélekedések szerint Herényi Károly jogszerűtlenül tette a fenti kijelentéseket, mivel a pártból való kizárásról a választmány dönt, miután lefolytatták a kizárási eljárást. Ráadásul Herényi nem is illetékes mások tagságának megszűnéséről nyilatkozni, mivel frakcióvezetői megbízása megszűnt, ilyen kijelentéseket nem tehet.

Az mondjuk valószínű, hogy egy újabb országos választmányi ülésen keresztülnyomhatják a kizárást, főként ha a körülbelül száz választmányi tag egy része nem is jelenik meg, mint ahogy a legutóbbi ülésen is csak alig több mint a fele volt ott a tagoknak.

Katona Kálmán
Katona Kálmán

A párt belső hatalmi harcairól szóló találgatások szerint a mostani nyilatkozattal azt akarják elérni, hogy még az európai parlamenti választások előtt megszabaduljon az MDF vezetése a belső ellenzéktől.

"Az MDF-nek vannak a legjobb minőségű EP-jelöltjei és a legjobb programja az ország jövőjére. [...] Ehhez képest, Katona Kálmán és Hock Zoltán megnyilatkozásai óriási károkat okoztak az MDF-nek, lassan már úgy tűnt, hogy szándékosan ők akarnak a kampány arcaivá válni, ellehetetlenítve közéleti szerepvállalásunkat" - fogalmaz Herényi Károly a szerdai levélben.

Hock Zoltán és Katona Kálmán nem mentek el már a választmányi ülésre sem és nem indokolták távolmaradásukat. Hock Zoltán és Pettkó András pedig korábban azt a feltételt szabták, hogy csak akkor mennek bele a frakció újraalakításába, ha Császár Antal volt fideszes, jelenlegi független képviselő, akivel az MDF frakció újjáalakult volna, lemond a Gyurcsány-kormány idején kapott kormánybiztosi megbízatásról.

Pettkó András
Pettkó András

Herényi: az MDF lemondott a frakcióalakításról

"Az MDF lemondott a frakcióalakításról, mert ahhoz a feltételek nem adottak, miután három korábbi képviselő, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem akart az országgyűlési képviselőcsoporthoz csatlakozni" - idézi az MTI Herényi Károly szerdán tett kijelentését.

A volt frakcióvezető közölte: a Csáky András kilépésével megszűnt országgyűlési képviselőcsoport újjáalakítására három kísérletet tettek. Miután ezek a képviselők nem csatlakoztak, a párt alapszabálya alapján törölték őket az MDF soraiból. Herényi Károly szerint ugyanis az alapszabály minden, a parlamentbe bejutott MDF-es képviselőt kötelez arra, hogy a párt frakciójának tagja legyen.

18

A három képviselő közül elsőként Pettkó Andrást sikerült telefonon utolérnünk. A képviselőt abszolút meglepetésként érte Herényi magánakciója, mivel elmondása szerint kedden egy háromórás találkozón egyeztetett a három képviselő és Herényi a frakcióalakítás kérdéseiről, és ő személy szerint abban maradt Herényi Károllyal, hogy pénteken folytatják a tárgyalást, akár szélesebb körben egyeztetve. Pettkónak szerdán 11-re egyébként hivatalosan meghirdetett sajtótájékoztója is lenne MDF-es színekben. "Még mindig MDF-tagnak tartom magam" - mondta az Indexnek a politikus, aki továbbra is kitart amellett, hogy frakcióalakításról az Ep-választások után kellen dönteni.

"Ahogy a vízből sem tudom saját magam a hajamnál fogva kihúzni, úgy az MDF tagságából sem tudom törölni magam" - utalt kissé viccelődve Münchausen báróra Katona Kálmán, aki az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta: a dolgok új állása szerint Herényi Károlynak semmiféle tisztség nem kell ahhoz, hogy a pártból való kizárásokról döntsön. "Herényi Károly ugyanolyan mezei MDF-tag mint én" - utalt Katona arra, hogy az MDF-frakció megszűnésével Herényi elnökhelyettesi posztja is megszűnt, mivel a frakció felbomlása óta nem volt tisztújítás a pártban, a pártelnök helyettesi pozíciót pedig a frakcióelnökség alapján delegálja a párt.

Hock Zoltán teljesen szürreális és abszurd felvetésnek tartja azt, hogy Katona Kálmánnal és Pettkó Andrással együtt törölte volna magát az MDF-ből azzal, hogy nem mentek el a frakcióalakításra. Hock Zoltán az MTI-nek kiemelte, az országos választmánynak a joga megállapítani, hogy fennállnak-e azok a körülmények, miszerint bárkit is ki kell zárni az MDF-ből, vagy törölni onnan. "A választmányt sem Herényi Károly, sem Makay Zsolt egymagában nem tudja helyettesíteni, hiszen Herényi Károly nem is tagja a testületnek, Makay Zsolt, a választmány elnöke pedig egyedül nem hozhat döntéseket, mert ez nem királyság, hanem párt" - fogalmazott Hock. "Nyilvánvalóan mi MDF-tagok vagyunk, független MDF-es országgyűlési képviselők." Amennyiben összehívják az Országos Választmányt, akkor ott el fogják mondani az érveiket, és majd a választmány dönt arról, hogyan tovább, tette hozzá Hock Zoltán.

Gyenesei sajnálná

"A labda most az MDF frakción belül van, nekik kell saját magukat olyan mértékben kondicionálni, hogy az alkalmas legyen arra, hogy egy kis segítséggel működőképes legyen az MDF országgyűlési képviselőcsoportja" - mondta az MTI-nek Gyenesi István, akinek neve korábban szintén felmerült az MDF-frakció feltámasztásával kapcsolatban, bár az egykori önkormányzati miniszter esetében konkrét megállapodás nem került szóba.

Gyenesi szerint az MDF-en belüli helyzetnek "komoly stabilitást kell mutatni", hiszen annak semmi értelme, hogy létrejön egy megegyezés a képviselőcsoportba való belépésről, és utána egy-két ember kiugrik. Gyenesei személy szerint sajnálná, ha az MDF nem tudna frakciót alakítani, hiszen e csoportosulás hiányozna a parlamentből.

Az MDF aprózódása

A rendszerváltás utáni első választások megnyerése után az MDF az FKGP-vel és a KDNP-vel alakított kormányt. Már ebben az időben több politikust kizártak a pártból: az Antal-kormány politikáját, és bizonyos társadalmi folyamatokat kritizáló Csurka István 1993. június 5-i kizárása után a Magyar Igazság és Élet Pártját alapította meg.

Az MDF 1996. március 4-én tartott országos gyűlésén a párt mérsékelt szárnya nem tudta programját érvényesíteni, így Szabó Iván vezetésével új pártot alakított Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) néven. A párt 15 kivált képviselővel önálló frakciót alapíthatott, de 1998-ban a Fidesz nem velük kötött vlasztási együttműködést, így nem is kerültek be a parlamentbe. (Az MDF 2005. április 2-án újraegyesülési egyezményt írt alá az MDNP-vel.)

Az MDF-ben 2004 nyarán egy Dávid Ibolyával szemben álló tábor formálódott, amely a pártalapításhoz visszanyúlva Lakitelek munkacsoportnak nevezte magát. A 22 fős képviselőcsoportban többségbe került 13 "lázadó" megpróbálta leváltani Herényi Károly frakcióvezetőt. Az általuk benyújtott bizalmatlansági indítványról azonban végül nem szavazhattak, mert Herényi minden frakciódöntést mellőzve bejelentette Szili Katalin házelnöknek, hogy kizárták Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót. A kizárt tagok ezt törvénytelennek tartották, és az emiatt indult pert megnyerték: 2007. június 26-án jogerősen 10 millió forint kártérítésre kötelezték az MDF-et.

A lehallgatási botrányként elhíresült ügy miatt 2008 szeptemberében kizárták Almássy Kornélt és híveit is a pártból. Almássy Dávid Ibolya ellenfeleként aspirált az MDF elnöki posztjára, de egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint valakik terhelő adatokat akartak gyűjteni Dávid ellen, hogy Almássy lehessen az új elnök. Almássy Kornéllal együtt zárták ki az MDF-ből Balla Györgyöt, a párt somogyi elnökét, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) alelnökét, Lasztovicza Gábort az IDF elnökét és két másik alelnökét is.