Leállnak az iskolabuszok Győr megyében

2009.05.13. 09:35 Módosítva: 2009.05.13. 09:39
Nem tudja gyermeküléssel és biztonsági övvel felszerelni, ezért megszünteti iskolabuszait szeptembertől a Kisalföld Volán, írta a Kisalföld szerdai száma. A diákok menetrend szerinti járatokra kényszerülnek, amelyeken szintén nincs, de azokon nem is kötelező semmilyen biztonsági felszerelés.

Idén szeptemberben lép hatályba a KRESZ módosítása, amely szerint az iskolabuszokon a 135 centiméter alatti gyermekek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, a magasabbak pedig bekötött biztonsági övvel utazhatnak.

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója a Kisalföld című megyei lapnak elmondta: a rendelkezésnek nem tudnak eleget tenni, mivel a helyközi közlekedésben is résztvevő, csomagtartóval nem rendelkező járműveken fizikai képtelenség folyamatosan fel- és leszerelni, illetve tárolni a gyermeküléseket. A cég attól nem zárkózik el, hogy az érintett települések között a ki- és becsengetésekhez igazítva továbbra is közlekedtessenek járatokat, ezek azonban nem iskolabuszként, hanem menetrend szerinti közforgalmi autóbuszként közlekednének, így bárki felszállhatna rájuk.

Győr-Moson-Sopron megyében az iskolabusz-járatok kilenc települést érintenek, és naponta hozzávetőleg 200 diákot szállítanak.

Tápszentmiklós polgármestere, Kovács József a KRESZ-módosításról szóló rendelkezés visszavonását sürgette Hónig Péter közlekedési miniszternek írt levelében. Szerinte az egész intézkedés nem szól másról, minthogy újabb milliókat vonjanak el az önkormányzatoktól, amelyek nem kaphatnák meg az iskolabuszos állami normatívát.

A lap az üggyel kapcsolatban a közlekedési tárca kommunikációs osztályától azt a tájékoztatást kapta, hogy a szabályozás megalkotásakor a gyermekek érdekét tartották szem előtt. "A rendelkezések a kapcsolódó EU-irányelv rendelkezéseivel teljes körűen megegyeznek, ezek hatályban tartása hazánk számára is kötelező" - közölte a tárca. A bevezetés szeptemberi határidejét - amit annak idején a munkaügyi tárca javasolt - nem kívánják megváltoztatni - szögezte le a tájékoztatás.