Páva Zsolt megvonta az MSZP-s alpolgármesterek jogköreit

2009.05.13. 14:11 Módosítva: 2009.05.13. 15:30
Megvonta Pécs három szocialista alpolgármesterének jogkörét Páva Zsolt a város vasárnap megválasztott fideszes polgármestere. Páva Zsolt két alpolgármesteri posztra tett javaslatot, az egyiket egy fideszes, a másiket egy MSZP-s képviselő tölthetné be.

"A város jelenlegi gazdasági és politikai helyzetében túlzás a három alpolgármesteri poszt, kettőt tartok elfogadhatónak, mégpedig úgy, hogy az egyiket az MSZP, a másikat a Fidesz jelölje" - mondta a polgármester az alpolgármesterekkel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Pécsett három MSZP-s alpolgármester van. Jelenleg Tóth Bertalan a polgármester általános helyettese, hozzá tartoznak a gazdasági társaságok és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program ügyei. Gonda Tibor a város kulturális életével, Meixner András az oktatással, a külügyekkel és a civilekkel foglalkozik.

Páva arra kérte az alpolgármestereket, gondolják át ezt a lehetőséget, amely visszahívás híján akkor valósulhat meg, ha önként lemondanak pozíciójukról. Páva Zsolt utalt rá, hogy az alpolgármestereket a polgármester jelöli és a közgyűlés választja meg.

"Az alpolgármesterek hatásköreit elődöm, a januárban elhunyt Tasnádi Péter határozta meg, de az új helyzet új szabályozást követel meg. A további munkaköri megosztás annak függvényében alakul, hogy az érintettek milyen választ adnak, ebből a helyzetből kiindulva kell a megoldásokat megtalálni - közölte Páva Zsolt.

Papp Judit, Pécs főjegyzője az MTI-nek elmondta: bár Páva Zsolt még nem tette le esküjét - erre rendkívüli közgyűlésen a napokban kerül sor - vasárnapi megválasztásával már betölti a polgármesteri tisztséget, gyakorolhatja jogait, viseli a kötelezettségeit. Feladata az önkormányzat irányítása, képviselete, s egyebek mellett szerződések aláírása. A főjegyző hozzátette: a polgármesternek megválasztásától jogában áll az alpolgármesterek hatáskörének megváltoztatása, megvonása, javaslatot tehet új alpolgármester kinevezésére is.

Páva Zsolt arra a kérdésre, hogy kit jelölne a Fideszből alpolgármesternek, úgy reagált: ezt is a jelenlegi alpolgármesterek válaszának függvényében kívánja nyilvánosságra hozni. Megemlítette azt is, hogy felmerült benne egy negyedik alpolgármesteri poszt létrehozásáról szóló javaslat, de ezt nem tartja "járható útnak", ezért elvetette. Fenntartotta ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy "felmelegíti" az ötletet, amennyiben egyik szocialista alpolgármester sem lesz hajlandó megválni tisztségétől.

Bár Páva Zsolt vasárnap órási győzelmet aratott az időközi polgármesterválasztáson, a képviselőtestület összetétele nem változott, így a fideszes politikusnak kisebbségben kell irányítania a várost. A 40 fős képviselőtestületben 19 szocialista, 2 SZDSZ-es és egy korábban a szocialistáktól kivált független képviselő van.