Elvtelenül állították össze a fővárosi MSZP-listát

2009.05.18. 11:45
Az MSZP országos választmánya csak május 23-án, szombaton tárgyalja a 2010-es képviselőjelölt-kiválasztás elveit és rendjét szabályozó tervezetet, a választmány elnöke, azonban máris a kiválasztottak között van. Simon Gábor a 9. a szocialisták fővárosi listáján. A budapesti MSZP-vezetés a befutó helyeket magának fenntartva megcsinálta a listát, pedig a pártnak még nincs elfogadott szempontrendszere személyi döntésekhez.

Az MSZP budapesti vezetése Budai Bernadettel színesített hírben jelentette be, hogy elkészült a párt fővárosi listája a 2010-es országgyűlési választásra. A kormányszóvivőt a Gyurcsány-kormány tevékenysége meggyőzte arról, hogy politikusként kell folytatnia pályafutását. Rögtön fel is került a 15. helyre, ami a szocialisták szerint egy középsúlyos vereség esetén a magyar választási rendszernek köszönhetően még akár bejutó hely is lehet.

A névsorban Budait főként a párt fővárosi prominensei előzték be. Listás pozíciója alapján biztos mandátumszerző lehet a következő parlamentben többek között Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesből, Molnár Zsolt fővárosi ügyvezető alelnökből és Steiner Pálból.

A budapestiek ezzel a komplett listával mentek az MSZP országos elnökségének május 12-i ülésre, ahol a testület éppen a 2010-es képviselőjelölt-kiválasztás elveit és rendjét szabályozó javaslattal bíbelődött.

Az ülésen született fogalmazvány szerint az országos elnökség a 2010-es indulóktól azt várja – amellett, hogy legyenek elkötelezettek a szociáldemokrata értékek, és nyitottak a nemzet kulturális-történelmi hagyományai iránt –, hogy hitelességük és népszerűségük segítségével szerezzék meg a lehető legtöbb szavazatot és a parlamenti mandátumot. A személyek kiválasztásánál minden más szempontot meg kell előzni a választási esélyeknek, valamint a párt országos és helyi politikai érdekeinek, szögezi le a Lendvai Ildikó által szignált javaslat.

A budapesti listáról ehhez képest lekerült szinte az összes olyan szocialista politikus, aki eddig rendszeresen szállította a fővárosi választó kerületekben az MSZP elsőkörös győzelmeit. Az élre került budapesti vezetőknek viszont Lendvai és Burány Sándor kivételével egy vagy több választási vereség van a háta mögött.

Az országos elnökség egyhangúlag támogatta az összeállított listát – jelentette ki az Indexnek Molnár Zsolt. A budapesti ügyvezető szerint ebben nincs kivetnivaló, mert a fővárosi válogatásban használt elvek megegyeztek az elnökség által megfogalmazott elvi állásponttal.

Molnár szerint a lista amúgy sem tekinthető késznek, hiszen a párttanács a héten elvileg még változtathat rajta. Az alelnök szerint persze korrekcióra valószínűleg nem fog sor kerülni.

Az elnökség által javasolt elveket egyébként szintén a héten, szombaton kell elfogadnia a párt országos választmányának. Az eljárás különlegessége az lesz, hogy miközben a testület tárgyalja az országgyűlési képviselők kiválasztásának elveiről és rendjéről szóló általános javaslatot, az elnök, Simon Gábor már konkrétan befutónak érezheti magát, hiszen kőbányai jelöltként felkerült a kész fővárosi lista 9. helyére.