Az ombudsman hiányolja a Braille-írást a szavazólapokról

2009.05.20. 15:36
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérül a fogyatékos emberek választójoga. Szabó Máté ezért felhívja a figyelmet, hogy módosítani kell az alkotmányt, illetve javasolja az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy kezdeményezzen jogszabálymódosítást.

Szabó Máté szerdai közleményében emlékeztet arra, hogy a magyar Országgyűlés is elfogadta a Fogyatékos Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezményt, amelynek értelmében biztosítani kell a fogyatékos emberek számára is hozzáférhető és könnyen érthető szavazási eljárásokat, létesítményeket és anyagokat.

Ehhez képest például a szavazóhelyiségek többsége nem akadálymentes, ezért a mozgáskorlátozottak nem vehetik ugyanúgy igénybe, mint más szavazók. A vakok és siketek jogai is sérülnek, hiszen a választási, szavazási anyagok nem készülnek el Braille vagy nagyított betűs formátumban, nincsenek feliratozva vagy jelnyelvre fordítva - derül ki a dokumentumból.

Az ombudsman véleménye szerint a nemzetközi egyezményekkel ellentétes a magyar alkotmány is, mivel az alaptörvény kimondja, hogy a gondnokság alá helyezettek és a fogvatartottak automatikusan elveszítik a választójogukat.