Ejtették az izgatásgyanút a holokauszttagadók ellen

2009.05.21. 15:20 Módosítva: 2009.05.21. 16:34
Már nem gyanúsított a két szónok, akik holokauszt tagadó kijelentéseket tettek még április közepén, a budai Várban megtartott egyik demonstráción. A két szónok ellen közösség elleni izgatás miatt indult eljárás, de ez ellen panaszt tettek az ügyészségnél, ahol helyt adtak a panasznak.

Az I.-XII. kerületi ügyészség elfogadta a két korábbi gyanúsított panaszát - erősítette meg Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az indoklás szerint a két férfi tettei nem valósítják meg a közösség elleni izgatást. Ez azt jelenti, hogy már nem gyanúsítottak az ügyben. A nyomozás azonban ezzel nem szűnt meg, csak ismeretlen tettes ellen folyik tovább - mondta a szóvivő.

A rendőrségen belső vizsgálat is indult az ügyben, mert nem világos, hogy a helyszínt biztosítók miért nem avatkoztak közbe a közösség elleni izgatást észlelve. A Független Hírügynökség információi szerint a budapesti főkapitány már korábban leadta a jelentést az ügyről, de a végső szót a rendőrségen belül az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálata mondja ki.

Az ORFK-n későbbre ígértek tájékoztatást a Bencze József országos főkapitány által elrendelt belső vizsgálat eredményéről.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, április 18-ára egy magánszemély jelentett be demonstrációt a rendőrségen: a Clark Ádám térről vonultak a tüntetők a Budai Várba. A rendezvényt a rendőrség tudomásul vette, miután nem állt fenn egyetlen ok sem, ami miatt megtilthatta volna. A demonstrációra körülbelül két-háromszázan mentek el, többségében kopaszra nyírt, katonai egyenruhát viselő fiatalok vonultak rendőri kísérettel. A menet elején egy transzparenst vittek, amelyre magyarul és németül azt írták: "az igazság szabaddá tesz", feltehetően utalva az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján olvasható "Die Arbeit macht frei", (A munka szabaddá tesz) feliratra. A demonstráción az is elhangzott: semmi nem igaz a holokausztból.

A rendezvényen részt vett a Magyar Gárdából 2008 őszén kivált egy csapat is, egyenruhában. Vezetőjük, a szintén a gárdából kivált Dósa István, egykori gárda-főkapitány volt, ő volt az egyik szónok is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyben közösség elleni izgatás miatt indított eljárást, a holokauszt tagadást ugyanis itthon nem bünteti a törvény. Az ügy kirobbanása után több politikai szereplő is felvetette, hogy jogszabályi változtatás szükséges, hogy büntethető legyen ez a cselekmény, mint több más európai országban is.