Félkész épületért fizettek 1,57 milliárdot Pécsen

2009.05.21. 10:46 Módosítva: 2009.05.21. 11:31
Fel nem lelhető szigetelés, elégtelen számítógépes hálózat, hiányzó parketta. Ezeket a hiányokat állapította meg egy utólag állítólag eltitkolt ellenőrzési jelentés a pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ rekonstrukciójáról. A jelentés szerint a beruházás értéke 350-400 millióval is csökkenhetett, ehhez képest a város simán kifizette érte a szerződéses 1,57 milliárd forintos árat.

Két évig szinte teljesen titokban maradt Pécsen egy, az Apáczai Csere János Nevelési Központ (ANK) felújításáról készült ellenőrző jelentés. Pedig annak megállapításai alapján a város 300-350 millióval fizetett többet a rekonstrukciót végző Bayer Center Kft.-nek az indokoltnál. Ráadásul két héttel az ellenőrző jelentés kiadása után 50 millió forintért kiegészítő építési munkálatokat rendeltek meg.

A felújítás (forrás: ank.sulinet.hu)
A felújítás (forrás: ank.sulinet.hu)

Az ANK rekonstrukciója papíron 2007. augusztus 24-én ért véget. 2007. júliusában a város megbízásából a Sáling Kft. ellenőrzést tartott. Ennek megállapításai szerint A kollégiumban „a felújított állapot nem érzékelhető", a központi épületben elmaradt a betervezett parketta, a lapos tetőn „érdemi szigetelési munka nem készült", a sportcsarnoknál a folyosó oldalfala és a medencetér alatt beázás tapasztalható, a bővülő számítógépes hálózatok ellátására a rendszer képtelen, az uszoda hőszigeteléséből 100 négyzetméter nem fellelhető, a konyhai légtechnikai csővezetéknek csak 5 százalékát építették be, a műszaki ellenőr teljesítési igazolása alaptalan, írja a Baranya Megyei Online (BAMA).

A Sáling Kft. jelentése szerint az el nem végzett munkák értéke 200 millió forint, a gyengébb minőségű kivitelezés miatti értékcsökkenés további bruttó 100-150 millió forintot jelent.

A Sáling Kft. 2007. július 19-én küldte meg jelentését Tasnádi Péter akkori polgármesternek, Balázsné Donáth Aranka városfejlesztési főosztályvezetőnek és Gonda Tibor alpolgármesternek. Az utóbbi levelet a másik alpolgármester, Tóth Bertalan titkárnője vette át, a BAMA kérdésére azonban mindkét alpolgármester tagadta, hogy tudomása lett volna a jelentésről. 12 nappal később a városvezetés az ellenzék tiltakozása ellenére 50 millió forint értékben kiegészítő munkálatokat rendelt meg a kivitelezőtől.

forrás: ank.sulinet.hu
forrás: ank.sulinet.hu

Egy 2007. szeptember 30-án kelt jegyzőkönyvben a kivitelező megállapítja, hogy az összes hiba javításra került, "az intézmény működését akadályozó, gátló körülmény nincs, az épület zökkenőmentesen üzemel". A Bayer Center ügyvezetője, Bayer József október 5-én levélben jelezte, hogy a műszaki átadás megtörtént, ez alapján az önkormányzat kifizette a teljes, 1,57 milliárd forintos megbízási díjat.

Tíz nappal később azonban a Sáling Kft. újabb ellenőrzést végzett, mely során megállapították, hogy a korábban feltárt hibák javítása nem történt meg, a kivitelező csupán garanciális javításokat végzett.

Bayer József csak most, 2009-ben, a Dunántúli Napló megkeresése után értesült az ellenőrzési jelentés létéről. Mint mondta, így védekezni sem tud annak megállapításai ellen. Tóth Bertalan és Gonda Tibor alpolgármesterek nem tudtak felelni arra a kérdésre, hogy az azóta elhunyt Tasnádi Péter miért nem rendelt el felülvizsgálatot az ellenőrzési jelentés és a Bayer Center állításai közti ellentmondások feltárására, írja a BAMA.