Nem lehet titok, ha egy miniszter megveszi a szolgálati autóját

2009.05.21. 12:49 Módosítva: 2009.05.21. 12:49
A közpénzből gazdálkodó szervezet köt szerződést akár piaci szereplővel, akár magánszeméllyel, az adatok nyilvánosak, állapította meg az adatvédelmi biztos. Ha tehát egy miniszter megveszi a szolgálati autóját, nem titkolhatja el, hogy mennyit fizetett.

Nyilvános, és közérdekű adatnak minősül, ha például a miniszter vagy államtitkár a szolgálati autóját magánszemélyként megvásárolja, állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos állampolgári beadványra válaszolt.

Jóri közleménye szerint az elmúlt hetekben több kérdést kapott állami, önkormányzati költségvetéssel, vagyonkezeléssel összefüggő szerződés nyilvánosságával kapcsolatban.

Az ombudsman véleménye szerint általános szabály, hogy a közfeladatot ellátó szervek által kötött szerződések minden olyan adata nyilvános, amely nem esik valamely törvényi korlátozás alá, vagyis nem államtitok, szolgálati titok, üzleti titok, védendő személyes adat.

Ezért a közfeladatot ellátó szervek természetes személlyel kötött szerződéseinek - így a szolgálati autó megvásárlásának is - valamennyi lényeges adata nyilvános: a szerződő fél neve, a szerződés tárgya, a vételár, a fizetés módja. A polgári törvénykönyv szerint az állami szervvel pénzügyi, üzleti kapcsolatot létesítő maga is köteles kérésre a jogviszonnyal összefüggő és közérdekből nyilvános adatokra vonatkozóan tájékoztatást adni.

Igaz, a szerződések tartalmazhatnak védendő személyes adatokat is - például lakcím, személyi igazolvány száma -, amelyek még közfeladatot ellátó személy esetén sem tekinthetők nyilvánosnak. Az adatok kiadásakor tehát ezeket az adatokat felismerhetetlenné kell tenni.

Jóri arra is felhívta a figyelmet, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a közfeladatot ellátó szerveknek a közvagyon kezelésére és a közpénzek felhasználására vonatkozó adatokról "gyors és pontos" tájékoztatást kell adniuk. Ilyen adatnak számít az is, ha a közintézményekkel piaci szereplő vagy magánszemély köt szerződést.