Hatodszor szavazták le az ügyészséget

2009.05.25. 16:44
A kisebbségi kormányzás időszaka alatt a hatodik alkalommal fordult elő, hogy az Országgyűlés nem fogadta el a legfőbb ügyész vagy helyettese válaszát egy interpellációra.

Először 2008 októberben szavazott nemmel az Országgyűlés: akkor a legfőbb ügyész helyettese válaszolt Gusztos Péter (SZDSZ) "Az ügyészség valóban nem észleli a bűncselekményeket?" című interpellációjára. November elején Herényi Károly (MDF) interpellálta Kovács Tamás legfőbb ügyészt "Mire és kire számíthat a kisebbségi képviselt?" címmel, a képviselők többsége akkor is elégedetlen volt az ügyészségi válasszal.

Önellentmondásban a főügyész

Így magyarázta Gusztos Péter Kovács Tamás leszavazása után tartott sajtótájékoztatóján, hogy miért nem fogadta el a legfőbb ügyész válaszát. Gusztos szerint Kovács a mai válaszával azért került önellentmondásba, mert az előző, hasonló témájú interpellációkra adott válaszaiban a lehető legszűkebben értelmezte a hivatali értesülést: szerinte ez akkor áll fent, ha az ügyészek más eljárás során értesülnek a jogsértésről. Ezzel szemben a Legfőbb Ügyészség nem volt rest ivatalból eljárást indítani, amikor a kuruc.info ügyészek és bírák személyes adatait tette közzé. Gusztos nem tartja elfogadhatónak, hogy az ügyészség sokkal lassabban mozdul, ha nem bírák vagy ügyészek jogai sérülének.

Mégis indít hivatalból eljárást az ügyészség – de miért épp azok ellen, akik feljelentik a bűnözőket? tette fel a kérdést Gusztos Péter november közepén Kovácsnak. 2009 márciusában Bőhm András (SZDSZ) "Együttműködés helyett birkózás?" című interpellációja bizonyult túl nagy falatnak Kovács számára.

A mai előtt utoljára április közepén szintén Gusztos interpellálta Kovácsot "Hogyan informálódik az ügyészség, milyen információk alapján tartják fenn a hivatalbóli eljárások mellőzésének gyakorlatát?" címmel, a képviselők akkor sem fogadták el a válaszát.

A szavazásokból kirajzolódó tendencia szerint az ügyészségi válaszokat rendre az MSZP-SZDSZ frakciók és az MDF-es kéviselők szavazták le. Akadt viszont a szocialisták között rendre 8-10 olyan képviselő, akik rendre igennel szavaztak az ügyészségi interpellációkra. Ilyen volt például Alföldi Albert, Géczi József Alajos, Ipkovich György és Veres János.

Az SZDSZ-nél teljes volt a válaszok elutasítottsága, és amíg létezett MDF-frakció, a képviselők ott is nemmel szavaztak. A Fidesz és a KDNP mindig igennel szavazott, csak egy-két képviselő ment szembe a frakció(k) preferenciáival.