Büntetőeljárás Szilvásy György ellen

2009.05.26. 07:30
Az UD Zrt. megfigyelési botránya ügyében máig nem sikerült semmi törvénysértőt feltárni – a példátlanul gyors kiszivárogtatást kivéve. A botrány most magára a volt titokminiszterre látszik visszaütni.

Gyanúsítottként beidézték, és még a héten kihallgatják Szilvásy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészségen – írja a Magyar Nemzet. A volt titokminiszter jelenleg a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatója.

05

A lap szerint az eljárás az UD Zrt. ügyével függ össze. A cég még tavaly szeptemberben tett feljelentést, miután a sajtónak kiszivárogtattak egy lehallgattott telefonbeszélgetést egy UD Zrt-s vezető és Csányi Sándor OTP-vezér között.

Az ominózus beszélgetés során Dávid Ibolyára vonatkozó terhelő adatok gyűjtéséről esett volt szó. A pártvezető ezt a hírt használta fel riválisa, Almásy Kornél visszaléptetésére a pártelnöki versenytől.

Az UD Zrt. körüli botrány tavaly ősszel tört ki, miután a cég Szilvásy titokminiszter szerint megtámadta a kormányzati gerinchálózat informatikai rendszereit, ezért a vagyonvédelmi céget az ellenzékhez kötődő árnyék-titkosszolgálatként próbálták láttatni.

Azonban a gyanú nem igazolódott be, az ügynek máig nincs gyanúsítottja. Ugyanakkor kérdések merültek fel az NBH eljárásával kapcsolatban, ugyanis nem volt jogalap a cég megfigyelésére és lehallgatására.