Lengyel Zoltán börtönt kapott a rendőr szájbaveréséért

2009.05.26. 14:35 Módosítva: 2009.05.26. 14:43
Nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte Lengyel Zoltán országgyűlési képviselőt hivatalos személy elleni erőszakért, könnyű testi sértésért és becsületsértésért első fokon, kedden a Budai Központi Kerületi Bíróság.
lengyel2

még 2007. július 8-án, egy igazoltatás során megütötte az egyik intézkedő rendőrt. Az akkor még fideszes országgyűlési képviselő egy közúti ellenőrzés során keveredett vitába, majd fizikai összetűzésbe a járőrökkel miután kiderült, hogy nincsenek nála a papírjai. A rendőrök vallomása szerint a fürdőruhában vezető politikus nem engedelmeskedett a felszólításnak, nem szállt ki kocsijából, ezért a rendőrök kénytelenek voltak erőszakot alkalmazni. Lengyel az akció közben ütötte szájon az egyik járőrt, majd később „fasznak" is titulálta őket.

A jegyzőkönyvek szerint a képviselő már az igazoltatás során is, de később az előállítása alatt is azt állította, hogy a rendőrök bántalmazták őt, földre vetette magát, segítségért kiabált, és ezt csak akkor hagyta abba, amikor biztosították róla, hogy az intézkedésről videó is készült. Miután kiengedték, sajtótájékoztatót tartott az őt ért brutális erőszakról, de vádjait hamar ejtették.

A keddi tárgyaláson képviselő és ügyvédje, Magyar György továbbra sem ismerték el, hogy Lengyel ütött volna, de főként arra alapozták a védekezésüket, hogy a képviselő pánikbeteg, depressziós, ezért antidepresszánst írtak fel neki. Az igazoltatás napján azonban nem volt nála gyógyszer, ami a szakértői vélemény szerint is „megkönnyíthette a terhére rótt cselekmény elkövetését".

Lengyel politikusi karrierjét alaposan megváltoztatta a verekedés. A Fidesz kizárta a polgármesteri székét korábban elbukó politikust, akiről hamarosan meztelen képek is előkerültek.

Lengyel ezt követően függetlenek között ült a parlamentben, amíg a szétesés előtt álló MDF-nek szüksége nem lett rá a frakciólétszám megőrzéséhez. Lengyel kisgazda támogatással lépett az MDF-esek közé, de ott is hamarosan szakítás állt be, majd a Fórum képviselőcsoportja is felbomlott a további kilépések miatt.