Kisgyerekekkel packáztak a fővárosi iskolák

2009.05.27. 11:40
Először arról értesítették a szülőket, hogy felveszik az elsőbe készülő gyereket. A hideg zuhany a főváros-szerte egységes jelentkezési határidő letelte után érkezett: kereshetnek másik iskolát.

"Olyan iskolába akartuk iratni a kisfiunkat, ahol jó a színvonal, de integrált környezetbe kerül, hogy megismerjen más társadalmi csoportokhoz tartozó gyerekeket is" – mesélt az iskolaválasztási szempontjairól egyik forrásunk. Miután jónéhány iskolát feltérképeztek, az értelmiségi szülők választása az erzsébetvárosi Alsóerdősori Általános Iskolára esett.

Az iskoláról a nyílt napokon is jó benyomásokat szereztek, a kisfiú megismerkedett a tanárnővel és az osztályteremmel is. A jelentkezési határidő Budapesten mindenhol április 24-e volt.

Az Alsóerdősorban a kisfiút annak rendje szerint beiratták. Pár nappal később, azaz jóval a jelentkezési határidő letelte után azonban kiderült, hogy az iskolát fenntartó önkormányzattal folytatott egyeztetés eredményeként a tervezett három helyett csak két elsős osztály indulhat el szeptemberben.

Az iskolának nem volt joga előzetesen azt közölni, hogy a gyereket felvették – közölte az Index-szel Hollósi Géza, a VII. kerületi önkormányzat művelődési irodavezetője, aki az ilyen szóbeli közléseket a jó érzéssel összeegyeztethetetlennek tartja.. Mint mondta, az Alsóerdősorban hosszú évek után először azért csak két osztály indult, mert a harmadikba kevesen, alig 16-an jelentkeztek.

A kötelező sorrend szerint először az iskola körzetében élőket kell felvenni, majd a kerületiek, utánuk a halmozottan hátrányos helyzetűek következnek, és csak ezután vehetnek fel más kerületből gyerekeket. Addig azonban senkit nem lehet felvenni, amíg az önkormányzat el nem dönti, hogy mekkora létszámmal és hány osztályt indít/finanszíroz. Mivel ez a döntés csak április 27-én született meg, a szülőket értelemszerűen csak ezután tudták értesíteni.

Hasonló volt a helyzet más kerületekben is, az Index a XIII. és a XII. kerületből hallott hasonló történeteket. Utóbbi esetben a szülők a Városmajor utcai Kós Károly Ének-zene Emeltszintű általánosba szerették volna beiratni a kislányukat, annál is inkább, mert a testvére is oda jár.

Tisztelt Szülő!

2009. március 25-i kérvényére válaszolva, köszönetemet fejezem ki, hogy 2009. szeptemberében iskolába lépő kisebbik gyermekének, XY-nak is a mi intézményünket választotta.

Az április 16-i programjainkra Önt és leendő első osztályos gyermekét is szeretettel várjuk.

Mivel Y a zenei meghallgatáson nem felelt meg, a matematika orientáltságú osztályba tudom felvenni.

A kijelölt két nap valamelyikén (április 23-24.) kérem a honlapon található dokumentumokkal a beírás ügyében szíveskedjék megjelenni.

Az iskolától a mellékelt üzenetet kapták, aminek fényében nem csoda, ha elhitték, hogy a kislányt felvették, ha nem is a kiválasztott osztályba. Annál nagyobb volt a meglepetésük,amikor a faliújságra akasztott hirdetményen azt olvasták, hogy a gyerek várólistán van. Az igazgatóhelyettes azzal magyarázkodott, hogy még a körzetbe tartozó gyerekek közül is volt, akit el kellett utasítani (a család a kerületben, de nem az iskola körzetében lakik).

Holtságné Csipán Ágnes, az iskola igazgatója egészen máshogy emlékszik. Szerinte az volt kiírva a hirdetőtáblára, hogy a kislánynak a matekos osztályban tudnak helyet biztosítani: oda a szülők minden további nélkül beirathatták volna.

A történetek ezt követően mindkét konkrét esetben elég furcsa fordulatokat vettek. A szülők rohantak, hogy a határidő után még gyorsan találjanak elfogadható helyet.

Miután a kisfiúnak az Alsóerdősorban nem jutott hely, a szülők hamar beiratták Budán a Batthyány utcai iskolába. A Batthyányban május 25-én volt az első szülői értekezlet. Az iskola aznap – egy hónappal a jelentkezési határidő lejárta után – tudta meg a Budavári Önkormányzattól, hogy az egyik osztály mégsem indulhat el. Több szülő, akit nem értek el telefonon, csak a helyszínen értesült arról, hogy kezdheti elölről az iskolakeresést.

A másik esetben a szülők a Kós helyett egy ugyancsak XII. kerületi iskolát választottak. Ám valami problémát a Kós Károlyban is érezhettek: a szülők úgy tudják, hogy az új iskolát a Kósból arra bíztatták, hogy vegyék fel a kislányt, Holtságné Csipán Ágnes viszont az Indexnek azt mondta, hogy ők csak próbáltak tájékozódni, hogy végül is hová fog járni a gyerek, akit még mindig várnak a matekos osztályba. Ami meglehetősen érthetetlen, ha igaz, hogy még a körzetből sem vettek fel mindenkit.

Az Index, ha kevésbé részletesen is, de több forrásból tucatnyi hasonló ügyről értesült. Valamennyiben hasonló körülmény, hogy a szülők a jelentkezési határidő lejárta után kerültek önhibájukon kívül nehéz helyzetbe: addig hitegették őket, olykor a beiratkozást is engedték, aztán kiderült, hogy ugrott a biztosnak hitt felvétel. Az iskolák igyekeznek minél több osztályt indítani, ezért a szülőket csak akkor értesítik arról, hogy a gyereket nem vették fel, ha az már végleg eldőlt.

A szülők viszont joggal kifogásolják, ha félrevezetik őket. Így ugyanis őket méltatlan herecehurcának teszik ki, a gyerekeiket pedig még azelőtt éri az első csalódás, hogy beülhettek volna a iskolapadba.