48 millió forintot nyert a prostituáltak szervezete

2009.05.28. 14:40
Mintegy 20 ezer örömlány dolgozik ma Magyarországon, és mivel az önkormányzatok 10 éve nem jelölték ki a türelmi zónákat, akár 150 ezer forintra is büntethető egy prostituált. Így sokan az EU-ba mennek dolgozni, ennek viszont az Unió nem örül. A prostituáltak szervezete most mintegy 50 millió forintot nyert egy operatív programból, így a külföldi munka veszélyeiről tanulhatnak.

Körülbelül 50 millió forintot nyert pályázaton a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete. Ebből a pénzből a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretei között képzik az örömlányokat, felvilágosítják őket az emberkereskedelem és a külföldi munkavégzés veszélyeiről, valamint a prostituáltakat érintő jogi szabályozásról.

Földi Ágnes, az egyesület elnöke szerint Magyarországon mintegy húszezer prostituált tevékenykedik, helyzetük továbbra is rendezetlen, mivel az önkormányzatok még mindig nem jelölték ki a türelmi zónákat, pedig erre a jogszabályok már tíz éve lehetőséget biztosítanak. Így, mondta Földi, az önkormányzatok sorozatos törvénysértése és mulasztása miatt ma akár 150 ezer forint bírságot is kiszabhatnak egy prostituáltra.

A helyzet rendezetlensége miatt a hazai "szexmunkások" mind gyakrabban kényszerülnek külföldre, és ez újabb veszélyeket rejt magában, például áldozatául eshetnek az emberkereskedelemnek. Borai Ákos jogi szakértő szerint a jogi hiányosságok miatt a prostituáltak és az emberkereskedelem között komoly az összefüggés, amire már az uniós tagállamok is felfigyeltek. Így azt szeretnék, hogy Magyarország oldja meg a helyzetet, ,és ne árasszák el magyar prostituáltak százai vagy talán ezrei az uniós területeket.