Kirúgta a Hospinvestet Hatvan

2009.05.28. 19:44 Módosítva: 2009.05.28. 19:44
Képtelen a Hospinvest megvalósítani a hatvani kórház korábban megígért mintegy félmilliárd forintos fejlesztését, így Hatvan szerződést bontott a céggel. Gyöngyös egy hónapot, Eger pedig kettőt adott az egészségügyi vállalkozásnak, hogy kidolgozzon egy új kórházüzemeltetési tervet.

Augusztus 31-i hatállyal felbontotta a hatvani kórház vagyonkezeléséről szóló, a Hospinvesttel, illetve a leányvállalataként működő Hatvani Kórház (HK) Kft.-vel megkötött szerződést a település önkormányzata.

Az erről szóló előterjesztés azt követően került a képviselő-testület elé, hogy a Hospinvest elnöke elismerte: a cég nem tudja megvalósítani a korábban írásban vállalt fejlesztéseket. (A Hospinvest azt ígérte, hogy félmilliárd forintos beruházás keretében felújítja a hatvani kórház épületegyüttesét, illetve új műtőblokkot alakít ki.)

Ez a szerződésszegés okot szolgáltat az önkormányzat számára a kontraktus felbontására, mondta Érsek Zsolt, a település szocialista polgármestere. A szerződésbontásról szóló határozati javaslatot a 18 tagú szocialista többségű testület 14 tagja szavazta meg, míg a 4 fideszes városatya tartózkodott.

A tervek szerint a jövőben egy teljes egészében önkormányzati tulajdonú társaság működtetné kórházat, amely átvenné a HK valamennyi dolgozóját, illetve számítanak, pályázat alapján, befektetők bevonására. Ez utóbbiról júniusban tárgyal a testület. Heves megyében egyébként valamennyi kórházat a Hospinvest, illetve leányvállalatai működtetik, a hatvani és a parádfürdői mellett, a gyöngyösit és az egri megyei kórházat is. A gyöngyösi önkormányzat június 30-ig adott határidőt arra a Hospinvestnek, hogy készítsen intézkedési tervet a helyi kórház működtetésére. A képviselő-testület ugyanakkor arról is határozott, hogy szükség esetén bármikor felbonthatja a Hospinvesttel kötött, a helyi kórház működtetéséről szóló szerződést.

A gyöngyösi képviselők arról is határoztak, hogy visszavonják a kórházat a Hospinvest előtt működtető, önkormányzati tulajdonú Bugát Pál Kórház Kht. végelszámolási kérelmét és a céget június végéig nonprofit kft.-vé alakítják. Így készülnek fel arra az esetre, ha a városnak át kell vennie a kórház üzemeltetését Az egri megyei kórházat korábban működtető Heves Megyei Önkormányzat július 31-ig adott haladékot a cégnek a csőd közeli helyzet elhárítására.

Emlékeztetőül: a Hospinvest Zrt. április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank, hiteltartozás fejében, leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot. Ugyancsak nehezítette a cég helyzetét, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank időközben eladta a Hospinvestben korábban szerzett részesedését.