Beperelte a fóti képviselőket a polgármester

2009.05.29. 20:34
Fót fideszes polgármestere beperelte a város képviselő-testületét a 2008 májusa és 2009 januárja között hozott testületi határozatok miatt. A jegyző szerint a helyzet teljesen abszurd, a polgármester már számos képviselővel összeveszett korábban.

Feljelentette saját képviselő-testületét Mádly Zsolt (Fidesz-KDNP), Fót polgármestere, közölte pénteken Vargáné Lenkó Erzsébet jegyző. A fóti jegyző elmondása szerint Mádly Zsolt a 2008 májusától 2009 januárjáig - azaz polgármesterré választásáig - terjedő időszakban hozott testületi határozatok egy részének állítólagos jogsértő volta miatt adott be keresetet a Pest Megyei Bíróságra. Az első tárgyalást már kitűzték július 13-ára.

Vargáné, illetve a képviselők közül sokan úgy vélik, hogy ilyen lépéshez nincs joga egyetlen polgármesternek sem. Maga a helyzet is abszurd – tette hozzá a jegyző-, hiszen egy esetleges perben az önkormányzatot mindig a polgármester képviseli, vagyis ez esetben a tárgyaláson Mádly Zsolt egy személyben felperes és alperes is lenne.

A jegyző szerint egyébként nem ez az egyetlen furcsa ügy Fóton, hiszen lassan átláthatatlan a peres és fegyelmi ügyek szövevénye. Ő maga is érintett, a közelmúltban fegyelmit kezdeményezett ellene a polgármester, ám mivel ilyen jogkörrel csak a testület rendelkezik, az eljárás megrekedt. Azóta nincsenek beszélő viszonyban a polgármesterrel, mint ahogy a testület több tagja, valamint Mádly Zsolt és a képviselők egy része között is komoly ellentétek feszülnek.

Kolláth György alkotmányjogász az MTI érdeklődésére elmondta, hogy noha nem ismeri az ügy részleteit, az önkormányzati törvény szerint nincs mód arra, hogy a polgármester beperelje saját képviselő-testületét. Fordítva ugyanez – például sorozatos törvénysértések esetén – megtörténhet, sőt a testület akár fegyelmit is indíthat a polgármester ellen.

Az alkotmányjogász szerint a testületi határozatok megtámadására korábban a közigazgatási hivatalnak volt jogosultsága, míg a helyi rendeletekkel kapcsolatos jogi kifogásokat az Alkotmánybírósághoz lehet benyújtani. Kolláth György szerint kibékíthetetlen ellentétek esetén általában a testület önfeloszlatásának módszeréhez folyamodnak a helyhatóságok. Ez esetben mindenki elveszíti tisztségét és időközi választásokat írnak ki.

A fóti feljelentés nyomán kitűzött első tárgyalás nem jelenti feltétlenül azt, hogy a bíróság helyt is ad a polgármester keresetének.