Rabosították a volt titokminisztert

2009.05.29. 16:04
Szilvásy György volt titokminiszter pénteken az ügyészségen panaszt tett gyanúsítása ellen. A volt titokminisztert személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják, pénteken ujjlenyomatot vettek tőle.

Személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsította meg Szilvásy György volt titokminisztert a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken. A gyanúsítás lényege, hogy miniszterként titkos adatgyűjtésekből származó hangfelvételeket hozott nyilvánosságra feleslegesen, ezzel az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeit, közmegítélésüket jelentős mértékben sértette. Szilvásy hozzátette, hogy panaszt tett a gyanúsítás ellen. A politikus kérdésre válaszolva elismerte, hogy ujjlenyomatot is vettek tőle, azaz rabosították.

Demeter Ervin és Répássy Róbert azért tett korábban feljelentést, mert a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésein 2008-ban országgyűlési képviselők lehallgatásából származó hangfelvételeket osztottak szét. Ezek később nyilvánosságra is kerültek. A felvételeken Demeter Ervin és Kövér László beszélget egy vagyonvédelmi cég, az UD ügyvezetőjével. Ez volt az a cég, melynek neve előkerült akkor is, mikor szintén 2008-ban kémprogramokat találtak a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépein. Az UD-ról elterjedt, hogy "árnyék titkosszolgálat". Az NBH vezetője emiatt tett feljelentést, ennek mellékletei voltak a fideszes politikusok által kifogásolt hangfelvételek.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a volt miniszter csaknem négyórás kihallgatása után azt mondta, hogy Szilvásyt "egy rendbeli, hivatalos személyként folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés" bűntettével gyanúsítják. Szilvásy ugyanakkor azt mondta, hogy azért tett panaszt a gyanúsítás ellen, mert törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor a titkos információgyűjtésből származó hangfelvételekről tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát.

Szilvásy György a négyórás gyanúsítotti kihallgatása után a központi Nyomozó Főügyészség épületénél újságírók előtt elmondta, hogy a gyanúsítás ellen panasszal élt. szerinte ugyanezen az alapon gyanúsítani lehetne Demeter Ervint és más fideszes képviselőket is.