Nem kellenek roma önkormányzatok?

2009.06.03. 08:58
A közelmúltban alakult Magyarországi Magyar-Roma Érdekképviselet szerint nincs szükség a cigány kisebbségi önkormányzatokra, mert ahol működnek, ott sem látszik érdemi változás a romák életében - írta szerdai számában az Új Néplap.

Megmaradtak a roma telepek, a kirekesztettség és a társadalomba való beilleszkedés sem javult, mondta Rafael János, a Szolnokon létrejött szervezet elnöke a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak.

Ezért úgy látják, a romáknak inkább a települési önkormányzatokban, azok bizottságaiban kellene helyet kapniuk, mert a cigányság helyzetét valóban befolyásoló döntések e testületekben születnek.

Kozák Ferenc, a szolnoki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke minderre az Új Néplapnak úgy reagált, egyetért a felvetéssel, de a helyi kisebbségi önkormányzat hasznosságát nem szabad elvitatni.

Szerinte példájuk bizonyítja létjogosultságukat, mert fontos szerepet töltenek be a romák közötti ellentétek kezelésében, a cigány és nem cigány lakosság közötti együttélés elősegítésében és újabban a bűnmegelőzésből is kiveszik a részüket.  • Hírek
  • Megtakarítás